BOŠKOVIĆ: Nećemo podržati zakon o pričuvnom sastavu policije FBiH

Predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ BiH-HNS Mladen Bošković izjavio je danas da taj klub ne bi podržao eventualno donošenje zakona o uvođenju pričuvnog  sastava policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

To je Bošković kazao na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH posvećenoj sigurnosnoj situaciji u kontekstu najava i aktivnosti Republike Srpske na uvođenju vlastitog pričuvnog  policijskog sastava.

Bošković je kazao da njegov zastupnički klub podržava kadrovsku popunu redovite policije u FBiH i opremanje policijskih struktura kako to nalažu propisi.

Pritom je naveo stav zapovjednika EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Martina Dorfera da priče i politički diskursi u entitetima o pričuvnim sastavima policije ne doprinose miru i stabilnosti, naprotiv. Današnja izvanredna sjednica Zastupničkog doma održava se na inicijativu zastupnika kluba DF-GS.

Početni materijal za raspravu o sigurnosnim izazovima, nakon što je Republika Srpska najavila formiranje vlastitog pričuvnog policijskog sastava, prezentirao je član tog kluba Hajrudin Žilić.

Između ostalog je podsjetio na nedavnu nabavku 2.500 automatskih pušaka u RS-u. Hasan Muratović iz Socijaldemokratske stranke BiH je kazao da tu nije riječ o policijskom već o vojnom oružju.

Parlamentarno povjerenstvo za sigurnost je predložilo zaključke današnje sjednice, a prema interpretaciji člana tog tijela Damira Mašića, formiranje pričuvnog  sastava policije u FBiH je spomenuto kao jedna od mogućnosti ako Republika Srpska nastavi aktivnosti na formiranju njenog pričuvnog sastava.

Irfan Čengić iz SDP-a je ustvrdio, pak, da sjednica, evidentno, neće ishoditi recipročnom mjerom u Federaciji BiH jer je HDZ-HNS već najavio da ju ne bi podržao.

U diskusijama su neki članovi Zastupničkog doma postavili pitanje i je li uopće bilo vrijeme za održavanje ove sjednice budući da priče o ‘pričuvnim sastavima’ mogu dodatno podgrijati strah i tenzije u javnosti.

Elzina Pirić iz zastupničkog kluba Pokreta demokratske aktivnosti (PDA) smatra da nije trebalo jer umjesto o ‘pričuvnim sastavima’, treba se okrenuti pričama o boljoj budućnosti. Ismet Osmanović iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) je ustvrdio da je Zastupnički dom nepripremljeno ušao u ovu sjednicu jer su za rješavanje ovog pitanja neophodni politička pragma, iskustvo i politička odgvornost prvenstveno, a ne ‘ići grlom u jagode’.

Trenutno je na sjednici pauza kako bi predlagači usuglasili predložene zaključke o kojima treba glasovati Zastupnički dom./Fena/HMS/

Najnovije

NAKON CJELONOĆNE BORBE

Ugašen požar na mostarskom brdu Hum

Pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe (PVP) Mostar ugasili su požar koji je na mostarskom brdu Hum izbio u nedjelju, 20. rujna. Nakon cjelonoćne borbe s vatrom...