BOŠKOVIĆ: Nadam se da ćemo danas izaći iz slijepe ulice

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković (HDZ BiH) u izjavi za medije potvrdio je da će pitanje izbora nedostajućih sudaca Ustavnog suda BiH, koje bira ovaj dom Federalnog parlamenta, biti riješeno kada se steknu uvjeti.

– Od predsjednice Ustavnog suda BiH danas nam je stigao dopis da pokrenemo proces za izbor još jednog suca odnosno sutkinje u Ustavni sud BiH – istaknuo je Bošković.

Pojasnio je da cijeli taj proces oko izbora ustavnog suca iz Federacije BiH traje od 15. veljače 2022. godine. Ustavni sud u veljači 2022. godine inicirao je izbor novog sudca zbog odlaska u mirovinu tadašnjeg predsjednika i sudca Mate Tadića. Njegovo mjesto još nije popunjeno iako su protekle gotovo dvije godine.

Sada je, kako je naveo Bošković, predsjednica Ustavnog suda pokrenula postupak izbora novog sudca Ustavnog suda s obzirom na to da sutkinji Seadi Palavrić 10. studenog 2024. godine istječe mandat sudca Ustavnog suda zbog starosne dobi.

– Dakle, taj proces započet je u prošlom sazivu i nastavljen u ovom. On je do sada vođen u skladu s Poslovnikom i Ustavom i nije kontaminiran ili ono što se želi cijeli vrijeme pokazati odnosno dokazati. Nažalost, ne može se dokazati da taj proces nije urađen u skladu s Poslovnikom i zakonima ove zemlje – istakao je Bošković.

U prošlom sazivu izbor suca vodila je radna skupina koja je predložena od Komisije za izbor i imenovanje, a potvrđena od Zastupničkog doma.

Trenutno u Zastupničkom domu ne funkcionira Komisija za izbor i imenovanje, kojom predsjedava Bošković. Ni danas po sedmi put nije bilo uvjeta za njeno održavanje zbog nedostatka kvoruma. Na Komisiji nisu se pojavili Irfan Durić (NES), Edina Gabela (SBiH), Eldar Čomor (SDA) i Dajana Čolić (DF).

– Nadam se da ćemo danas izići iz ove slijepe ulice i da ćemo riješiti pitanje popune povjerenstava u Zastupničkog domu. Uopće ne razgovaramo o imenima kandidata za suce Ustavnog suda. Preberite arhivu i ako budete igdje rekli da sam spomenuo i jedno ime zovnite me. Ja ne spominjem imena – kazao je Bošković.

Na pitanje smatra li da je prijedlog da Marin Vukoja bude sudac Ustavnog suda BiH uzrok svega, a između ostalog, nefunkcioniranja dva radna tijela, Komisije za izbor i imenovanje i Zakonodavno-pravne komisije, kaže da on to “ne mora znati”.

Podsjećamo, Trojka i HDZ BiH nemaju potrebnu većinu u Komisiji za izbor i imenovanje da predlože Marina Vukoju za sudca Ustavnog suda. Prema važećem Poslovniku o radu Zastupničkog doma, za donošenje odluka iz nadležnosti Komisije potrebna je većina ukupnog broja članova te Komisije.

Upravo zbog toga Trojka i HNS predlažu izmjene Poslovnika o radu Zastupničkog doma prema kojima bi za članove Komisije za izbor i imenovanje po automatizmu imenovali zastupnici iz HDZ-a BiH, a umjesto Feliksa Vidovića i Antonia Sesara, koji su podnijeli ostavke.

U tom slučaju, stranke Trojke i HNS-a dobile bi većinu u Komisiji za izbor i imenovanja, a Marin Vukoja mogao bi se predložiti za sudca Ustavnog suda BiH./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img