“Probosanska” ili “nova bh politika”, bez Hrvata (i Srba), što je to?

Izjave dužnosnika svih bošnjačkih stranaka, koje participiraju, a i onih koje na participiraju, u Gradskom vijeću Mostara, i lijevih i desnih i građanski i negrađanskih, potvrđuju kako imaju jedan zajednički cilj- izabrati gradonačelnika višenacionalnog Mostara, bez glasova hrvatskih vijećnika. Problem je samo što se ne uspijevaju dogovoriti o tome tko može skupiti 18 ruku, bošnjačkih vijećnika.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Ne interesira ih to što je za usvajanje svih važnijih odluka u Gradskom vijeću potrebna dvotrećinska većina- od usvajanja proračuna, Statuta, urbanističkih planova,… Dok HDZ BiH, stranka za koju je glasovala ogromna većina mostarskih Hrvata, poziva na uspostavu koalicije koja bi uključivala i Stranku demokratske akcije, koju je podržala većina Bošnjaka u Mostaru, bošnjačkim strankama to je nevažno, a jedino im je važno da Bošnjak bude gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Salem Marić, kao i najviši dužnosnici ove stranke, insistirali su na podršci BH Bloka, kojeg čine bošnjačke stranke SDP i Naša stranka, kako bi za gradonačelnika Mostara bio izabran kandidat “probosanske opcije”, njihov Zlatko Guzin. Izostanak podrške Bh Bloka, za SDA bi bila izdaja Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine.

BH Blok je, pak, očekivao, podršku za svoju kandidatkinju Irmu Braliju iz Naše stranke, opet isključivo od vijećnika bošnjačkih stranaka, uvjeravajući kako je upravo ona personifikacija te “nove bh politike” u Mostaru koja može doći do famoznih 18 ruku, a onda je bošnjačka Prva mostarska partija predložila Armana Zalihića, iz SDP-a, koji je bio uvjeren da jedino on može “pobjediti HDZ-ovog kandidata Maria Kordića”. Kako Zalihić nije dobio pet dana da “skupi većinu” glasova bošnjačkih vijećnika, on i njegove kolege iz SDP-a i partnerskog PMP-a napustili su sjednicu, pa je u prvom krugu izbora za gradonačelnika Mostara dobio nula glasova. Jedino u čemu je Zalihić uspio svojom kandidaturom je rasturiti bošnjački oporbeni “BH Blok”.

Na kraju je žaljenje što Bošnjaci nisu uspjeli izabrati bošnjačkog gradonačelnika Mostara izrazio i treći partner BH Bloka, lider stranke Narod i pravda Elemedin Konaković.

“Nitko nije važniji od Mostara. Nijedan pojedinac ili stranka. Žig će nositi svatko tko sruši koncept 18 ruku koje bi na scenu u Mostaru trebale donijeti novu politiku, BiH politiku. Novi zaplet nam dolazi iz BH bloka. Predugo smo čekali da bi se danas pojedincu davala važnost i zadovoljavale osobne ili stranačke ambicije. Sramota je ako se ne dogovorite, ako ne napravite platformu, dokument, koncept. Ne radite to Mostaru”, poručio je Konaković.

I za Konakovića je okupljanje 18 bošnjačkih ruku “nova Bh politika”. Ovom objavom i on kao i ostali bošnjački stranački dužnosnici pokazali su kako doživljavaju Mostar i Bosnu i Hercegovinu. Ni u Mostaru ni u Bosni i Hercegovini oni ne vide Hrvate. Ne vide nikog osim Bošnjaka. Bosanskohercegovačko u Mostaru za njih jest jednako bošnjačko.

Takav “bosanskohercegovački” koncept, koji isključuje građane hrvatske nacionalnosti u Mostaru, koji su usput većinsko stanovništvo u ovom gradu, koji isključuje Hrvate kao konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini, je sramotan i šovinistički. Takvim pristupom Hrvate se stigmatizira kao strano, neprijateljsko tijelo, koje treba poraziti, pod krinkom “poraza Čovića i HDZ-a”.

Treba li podsjećati da ni jedna od bošnjačkih stranaka nije predložila inkluzivni pristup- koaliranje sa strankom koja je dobila većinsku podršku mostarskih Hrvata, čime bi pokazali uvažavanje izborne volje građana hrvatske nacionalnosti u ovom gradu.

Takav pristup, podsjetimo se, karakterizirao je velikosrpku politiku Slobodana Miloševića. Za njega je Jugoslavija, bila samo ono što je kontrolirala JNA i Srbi. Miloševićeva velikosrpska politika je srušila bivšu državu, a bošnjačke stranke slijedeći takvu matricu, matricu u kojoj je, “probosansko”, “probosanskohercegovačko” isključivo ono što je bošnjačko, rade to isto Bosni i Hercegovini. Ruše ju.

I da zaključimo. Ako će kandidat SDA dr. Zlatko Guzin do petka pokušati okupiti sve bošnjačke ruke da bi bio izabran za gradonačelnika Mostara, u drugom, odnosno trećem krugu, jedini odgovor na takav pristup je da i dr. Mario Kordić okupi sve hrvatske ruke kako bi on pobijedio. /HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije