BOSANSKO GRAHOVO Obilježen Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje

U povodu obljetnice vojnih operacija “Ljeto 95” i “Oluja”, u utorak je u Bosanskom Grahovu obilježen Dan sjećanja u spomen na sve poginule hrvatske branitelje.

Svetu misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Ilije predvodio je fra Vinko Sičaja, župnik i dekan livanjski, koji se u svojoj propovijedi osvrnuo na odgovornost svih u očuvanju uzvišenih vrijednosti za koje su položeni životi.

“Mjesta stradanja i mučenici ne dopuštaju nam da se udaljimo od tradicionalne obitelji, vjere i Crkve, od maloga čovjeka, aktualnih problema i zajedništva bilo koje vrste iz kojega proizlazi dobro i bolja budućnost. Potiču nas da se uhvatimo u koštac sa svim ponudama koje nam vjeru i naciju oslabište, uprljaše i razoriše”, poručio je Sičaja.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća komemoracija je nastavljena kod spomen-križa u središtu Bosanskoga Grahova.

Uime Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine vijenac je položio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić, u pratnji Stijepe Vukančića i Ile Kreze. Žrtvi hrvatskih branitelja poklonili su se i mnogobrojni članovi udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Splita i Kaštela, udruga veterana 141. brigade i 7. gardijske brigade HV-a, predstavnici Uprave za pitanje branitelja HBŽ-a i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HBŽ-a, časnici hrvatske komponente OS BiH, Ministarstva obrane BiH, predstavnici Hrvata Općine Bosanko Grahovo, kao i izaslanstva Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije.

Dan sjećanja na poginule branitelje održava se od 1996. godine u Bosanskom Grahovu, u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg – Bosne, podružnica Bosansko Grahovo, priopćeno je iz Vlade HBŽ./HMS/

Najnovije