POVJERENIK EU ZA VANJSKE POSLOVE

Borrell pozdravio napredak BiH u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja EK

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom, potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell oglasio se priopćenjem za javnost.

On je, kako se navodi, pozdravio kolektivnu opredijeljenost za pomicanje Bosne i Hercegovine na putu njenih europskih integracija i vođenje napora zemlje u provedbi 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Europske komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

S tim u vezi, visoki predstavnik je pohvalio nedavne važne odluke koje je donijela Bosna i Hercegovina, dopuštajući održavanje lokalnih izbora u Mostaru, usvajanje revidirane Nacionalne strategije ratnog zločina, pozitivne korake ka potpuno funkcionalnom Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje i napredak u usklađivanju vanjske politike zemlje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

U kontekstu predstojećih lokalnih izbora i šire, visoki predstavnik je ohrabrio članove Predsjedništva BiH da njeguju okruženje u kojem se mogu naći jedinstvo i suglasnost, smanjenjem političkih tenzija i promicanjem pomirenja, navodi se u priopćenju.

– Visoki predstavnik ohrabrio je Predsjedništvo da i dalje bude posvećeno provedbi reformi koje će omogućiti zemlji da napreduje ka EU. Također je insistirao na potrebi da vlasti preuzmu odgovornost u upravljanju migracijskom situacijom, uspostavljanjem održivog sustava migracija i azila – navodi se u priopćenju.

Također, Borrell je pozdravio i dobru suradnju u suzbijanju pandemije COVID-19.

– Istaknuo je važnost pozitivnih regionalnih događaja. Europska komisija će u listopadu iznijeti vrlo značajan ekonomski i investicijski plan za podršku dugoročnom oporavku zapadnog Balkana i približavanje regije EU, navodi se u priopćenju. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NA SPOMENDAN KRALJIČINE SMRTI

U Mostaru sjaji lik kraljice Katarine Kosače

Hercegovske kćeri i sinovi danas su obilježili 542. godišnjicu smrti kraljice Katarine Kosače – Kotromanić posjetom njenog rodnog Stjepan-grada u Blagaju i projekcijom na...