VEČERA S LIDERIMA ZAPADNOG BALKANA

BORRELL DODIKU: Nema prostora za ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH

Lideri zapadnobalkanske šestorke sastali su se večeras u Bruxellesu na neformalnoj večeri sa šefom europske diplomacije Josepom Borrellom koja se organizira dva puta godišnje.

Večeri nazoče predsjednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Milo Đukanović, premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i šefica kosovske diplomacije Donika Gervala.

EU predstavljaju Borrell, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku, i povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

Borrell je uoči večere izjavio da je većina partnera EU u regiji od prvog dana rata u Ukrajini u potpunosti usklađena s odgovorom Unije na rusku agresiju i pozvao one koji se još nisu uskladili da to učine, što se odnosilo jedino na Srbiju.

Naveo je da Zapadni Balkan “ostaje strateški prioritet” EU, ukazao je na potrebu da EU i ta regija “ostanu ujedinjeni” i da “zajedno poduzmu potrebne korake radi osiguranja sigurne, stabilne i prosperitetne Europe”.

Balkan nije neko stražnje dvorište EU, to je naše unutarnje dvorište, izjavio je Borell uoči početka neformalne večere sa šest lidera zemalja zapadnog Balkana.

Borrell je najavio da će se u ponedjeljak održati poltiička diskusija Vijeća za vanjsku politiku EU na kojem će se raspravljati o sigurnosti na Balkanu u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

– Želio bih sad iskoristiti priliku ponoviti da ne postoji prostor za ugrožavanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH. Moram biti iskren, ovo govorim s posebnim naglaskom na gospodina Dodika – kazao je Borrell.

Naglasio je potrebu da se bude jedinstveno u osiguranju potrebnih koraka za stabilnu i prosperitetnu Europu.

– To je naš kolektivni interes i najbolji način da gradimo prosperitetnu budućnost – zaključio je Borrell.

Vučić je uoči večere kazao da će Srbija odgovoriti “odgovorno i ozbiljno” ako Kosovo sutra podnese zahtjev za članstvo u Vijeću Europe, kako je najavila Gervala./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije