VISOKI PREDSTAVNIK EU

BORRELL: Usvojen je aneks o provedbi sporazuma između Srbije i Kosova

Dijalog Beograda i Prištine na najvišoj razini nastavljen je u danas u Ohridu pod okriljem Euvropske unije, a u fokusu sastanka je bila finalizacija Implementacijska aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Nakon 12-satnog sastanka, prisutnim novinarima se obratio visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell. On je kazao da su se dvije zemlje dogovorile da poštuju sve točke i da će ih sve provesti.

– Mi smo imali dug dan, naš cilj je bio da se Kosovo i Srbija dogovore o tome kako će provesti sporazum koji su prihvatili na posljednjem sastanku u Bruxellesu. Danas je na stolu bilo da se dogovorimo na koji način će biti provedeno. Praktični koraci što treba uraditi i na koji način treba uraditi.

Imamo dogovor i sporazum kako to realizirati, Kosovo i Srbija su se dogovorili o aneksu provedbe sporazuma o putu provedbe normalizacije odnosa. U okviru tog aneksa strane su se dogovorile da ispune sve članove sporazuma i da provedu sve stavke bez odlaganja. Taj ishod je nastao nakon jako teških pregovara, ne pregovara se 12 sati oko jednostavnih stvari – rekao je Borrel.

On je spomenuo i član 7 o kome se mnogo raspravljalo po pitanju “Samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu”.

– Za član 7 Kosovo je pristalo da počne odmah, a kada kažem odmah, mislim odmah, pregovori za uspostavljanje aranžmana i priprema za osiguranje istinske razine samoupravljanja srpske zajednice – rekao je Borrel.

Strane su se složile da provedu istragu o nestalim osobama, kao pitanje koje je hitno, naveo je Borrel.

– Prvo smo predložili ambicionzniji i detaljniji prijedlog aneksa ali strane nisu uspjele postići dgovor. S jedne strane Kosovo nije bilo dovoljno fleksibilno o materiji, a s druge strane Srbija je izjavila da neće potpisati ako su bili spremni za provođenje. Napravili smo nekoliko kreativnih rješenja, ali strane nisu uspjele pronaći prihvatljivo rješenje.

Aneksi i sporazum smatraju se usvojenim putem mog priopćenja koje će biti objavljeno, dodao je Borrel.

– Unatoč činjenici da je predložen abicionzniji tekst na samom početku, ono što su strane prihvatile postat će sastani dio njihovog puta prema EU. Kako bi to bilo konkretno i ja ću pokrenuti rad da formalnom uključivanju pregovora Srbije oko ulaska u EU i u okviru agende o normaliziciji odnosa na Kosovu. Mi kao EU, zahtjevat ćemo da ispune svoje obveze, jer će one biti dio puta ka EU.

Ne ispunjavanje vuče posljedice, jasno je da će obje strane imati veliku korist od ovog sporazuma, ovdje se ne radi samo o Srbiji i Kosovu. Radi se o stabilnosti cijele regije – zaključio je Borrel./HMS/

Najnovije

STUTTGART

Pretres u Mercedesu zbog sumnje na korupciju

Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu, pored Stuttgarta, pretreseni su u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru...