BRUXELLES

BORRELL S KRIŠTO: BiH prešla iz daytonske u bruxellesku fazu, na temelju viđenog imam povjerenja u novu vlast

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Bruxellesu s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Europske komisije Josephom Borrellom o euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Predsjedateljica Krišto je rekla da je dodjela kandidatskog statusa našoj zemlji značajan iskorak koji daje novu dimenziju odnosima BiH i EU i motiv za maksimalnu angažiranost institucija nadležnih za pitanja europskih integracija. Dodala je da je Vijeće ministara BiH već usvojilo nekoliko dokumenata značajnih za integracijske procese, te utvrdilo Nacrt proračuna za tekuću godinu, koji će olakšati implementiranje planiranih reformskih programa.

Visoki predstavnik Borrell je naglasio specifičnost sadašnjeg trenutka u kojem je Bosna i Hercegovina, stjecanjem kandidatskog statusa, prešla iz Daytonske u bruxellesku fazu, jer je Bruxelles njeno krajnje odredište. On je podsjetio kako su očekivanja Europske unije, u vidu ispunjenja 14 prioriteta, od novouspostavljenih vlasti velika, ali da on ima povjerenje, na temelju do sada viđenog, da će takva očekivanja biti ispunjena. Čestitao je predsjedateljici Krišto na usvajanju Programa ekonomskih reformi za razdoblje 2023-2025. godine.

Podsjetio je na značaj Visokog foruma na političkoj razini, kao forum u kojem bi se pratila implementacija svih aktivnosti koje se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom./HMS/

Najnovije

PREDVODIO MISNO SLAVLJE

Nadbiskup Vukšić posjetio župu Janjevo na Kosovu

Predsjednik Biskupske konferencije (BK) BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u utorak je posjetio župu sv....