BORNA SOSA

Borna Sosa neće igrati za Njemačku

Borna Sosa neće zaigrati za reprezentaciju Njemačke. Iako je on sam odlučio da će Hrvatsku zamijeniti Njemačkom, od toga neće biti ništa.

Potvrdio je to Oliver Bierhoff, tehnički direktor njemačke reprezentacije, piše Index.hr.

“Dobro smo analizirali čitavu situaciju, ali nažalost stvar nije pozitivna za nas. Nakon konzultacija s FIFA-om i naše želje da Borna postane član njemačkog nogometnog saveza, shvatili smo da za to postoje male šanse s obzirom na to da je prije nekoliko mjeseci izmijenjen statut. Borna je zanimljiv igrač koji ima ogroman potencijal i to ne samo zbog toga što ove sezone igra sjajno. Mi mu želimo sve najbolje u nastavku karijeri”, objasnio je Bierhoff.

Nijemci su bili u panici, a FIFA im se čudila

Index je nešto ranije pisao kako su Nijemci u panici te da se FIFA čudi njihovim potezima.

Podsjetimo, mladi reprezentativac Hrvatske koji je nakon poziva njemačkog nogometnog saveza odlučio da više neće igrati pod grbom HNS-a svjesno je ušao u rizik postupka dobivanja FIFA-inog državljanstva koje mu je potrebno da stekne pravo nastupa za reprezentaciju Njemačke.

Kako smo već ranije pisali, u statut krovne svjetske nogometne organizacije u rujnu 2020. godine dodana je odredba koja Sosi predstavlja zapreku da zaigra za Njemačku. Riječ je o članku 9. (stavak 2) koji glasi:

Zahtjev za promjenu saveza može biti odobren samo u sljedećim okolnostima:

a) igrač je bio uveden u igru na utakmici službenog natjecanja bilo koje razine (osim A međunarodne razine) bilo koje vrste nogometa svog sadašnjeg saveza
b) u vrijeme kad je bio uveden u igru na svojoj prvoj utakmici službenog natjecanja bilo koje vrste nogometa svog sadašnjeg saveza već je imao državljanstvo saveza koji želi predstavljati.

Jednostavnije rečeno, Sosa je morao imati njemačko državljanstvo u trenutku kad je prvi put nastupio za hrvatsku U-17 reprezentaciju, najmlađu selekciju nacionalnog saveza u kojoj se igraju službene utakmice. No igrač je tek ove godine zatražio državljanstvo Njemačke, na koje ima pravo po majci Vesni, koja je rođena u Berlinu gdje je jedno vrijeme i živjela, piše Index.hr.

Zvučalo je neuvjerljivo da bi se ugledni njemački savez doveo u ovu poziciju pa smo tijekom dana tražili rupe u pravilima i izvanredne okolnosti na koje bismo se mogli pozvati. Naime, stjecanje prava na državljanstvo i administrativni postupak dobivanja državljanstva su pravno potpuno različiti pojmovi te je bilo potrebno provjeriti odredbe njemačkog prava, odnosno podatak stječe li igrač kojem je jedan od roditelja rođen u Njemačkoj automatizmom državljanstvo te zemlje ili je potrebno pokrenuti postupak njegovog stjecanja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

EURO 2020

Bez golova u sudaru Engleske i Škotske

U drugoj utakmici skupne D Engleska i Škotska su sinoć na Wembleyju odigrali bez golova 0:0. Bila je to borbena utakmica u kojoj su obje...