Bolt dobio neočekivanog nasljednika na 200 metara

Najzanimljiviji događaj sedmog dana svjetskog prvenstva u Londonu bila je finalna utrka na 200 metara koja je završila na neočekivan način

Turski sprinter Ramil Gulijev (27) osvojio je naslov svjetskog prvaka na 200 metara na atletskom svjetskom prvenstvu u Londonu, on je do tog neočekivanog rezultata stigao s vremenom od 20.09 sekundi.

Rođeni Azerbajdžanac Gulijev ima tek 11. najbolji rezultat ove godine u svijetu u ovoj disciplini od 20.08, a nije čak morao niti nadmašiti kako bi stigao do naslova svjetskog prvaka s dvije stotinke prednosti u odnosu na srebrnog Južnoafrikanca Waydea van Niekerka (25) i brončanog Jereema Richardsa (23) s Trinidada i Tobaga.

Gulijev je tako postao neočekivani nasljednik vladara ove discipline, velikog Jamajčanina Usaina Bolta koji je slavio na posljednja četiri SP-a na 200m.

Gulijev je pozornost na sebe svratio prošle godine na mitingu u Zagrebu gdje je trčao sjajnih 19.88 što je mu je osobni rekord. U Londonu je postao tek drugi bijelac sa zlatom na 200m, prije njega to je uspjelo samo Grku Konstantinosu Kenterisu 2001. u Edmontonu.

Van Niekerk nije uspio izjednačiti domet velikog Amerikanca Michaela Johnsona, koji je prije 22 godine u Goteborgu postao prvi i do sada jedini atletičar koji je na istom SP uspio osvojiti naslove na 200m i 400m. Van Niekerk je bio zlatni na 400m, no na dvostruko kraćoj dionici je ostao kratak.

Bocvanac Isaac Makwala, koji je u London stigao s najboljim rezultatom sezone u ovoj disciplini, nakon svih je peripetija kojima je bio izložen ovoga tjedna u finalu je bio šesti sa 20.44.

Amerikanka Kori Carter (25) osvojila je naslov svjetske prvakinje na 400 metara s preponama na atletskom SP u Londonu, ona je do svoje prve medalje s velikih natjecanja u karijeri stigla pobijedivši aktualnu olimpijsku pobjednicu, sunarodnjakinju Dalilah Muhammad (27).

Carter, koja je nastup u Londonu izborila kao trećeplasirana na američkom prvenstvu, u finalu je do zlata stigla s vremenom od 53.07 sekundi.

Muhammad je stigla na SP kao velika favoritkinja jer je osim zlata iz Rija lani ostvarila i najbolji rezultat na svijetu ove godine, stigla je do srebra sa 53.50, što je za 86 stotinki slabiji rezultat od onoga kojega je ostvarila na američkom prvenstvu.

Broncu je osvojila Jamajčanka Ristananna Tracey (25) sa 53.74 sekunde, dok je dvostruka svjetska prvakinja, iz Moskve 2013. i Pekinga 2015., Čehinja Zuzana Hejnova (30) završila kao četvrta sa 54.20, što je njen najbolji rezultat ove sezone.

Amerikanac Christian Taylor (27) nastavio je dominirati svjetskim troskokom, on je na Svjetskom atletskom prvenstvu u Lonodnu stigao do svog trećeg naslova prvaka, a usto ima i dva olimpijska zlata.

Taylor je do novog, petog globalnog zlata, bio je najbolji na SP 2011. u Daeguu i 2015. u Pekingu, te na OI 2012. u Londonu i 2016. u Rio de Janeiru, stigao mnogo teže od očekivanog. On je u finalu skočio 17.68 metara, odnosno samo pet centimetara dalje od svog srebrnog sunarodnjaka Wlla Clayea (26).

Taylor je najavljivao i napad na 22 godine star svjetski rekord Britanca Jonathana Edwardsa, koji iznosi 18.29m, ali nije mu bio niti blizu. Štoviše, Claye je imao kvalitetnije natjecanje, jer je u prvih pet serija svaki puta skočio između 17.49m i 17.63m. Ipak, mlađi je Ameriakanc još jednom ostao bez najsjajnijeg odličja. Ovo mu je peta troskokaška medalja s velikih natjecanja, a treće srebro, nakon OI u Londonu i Riju. Usto ima i bronce sa SP-a 2011. i 2013.

Do bronce je sa 17.19m stigao neuništivi Portugalac Nelson Evora (33). Njemu je ovo četvrta svjetska medalja, bio je zlatni još prije 10 godina u Osaki, a usto ima i srebro iz Berlina 2009. te broncu iz Pekinga 2015.

Zanimljivo, Evora je za samo tri centimetra nadvisio trojicu troskokaša, četvrtog Kubanca Cristiana Napolesa, petog Azera Alexisa Copella i šestog Amerikanca Chrisa Benarda./Hina/HMS/

Najnovije

NJEMAČKA

CDU na videokonvenciji bira nasljednika Angele Merkel

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel u petak su započeli virtualnu stranačku konvenciju, dan uoči ključnog glasanja koji će biti prvi korak prema izboru njezinog...