Bolovi u želucu: Uzrok, simptomi i kada se morate obratiti liječniku?

Bolovi u želucu i abdomenu mogu biti vrlo neugodni i naporni, a neki od razloga za ovu pojavu mogu biti i ozbiljnije prirode.

Bolovi u trbuhu, odnosno želucu javljaju se između predjela prsa i zdjelice te mogu biti grčeviti, bolni, tupi, isprekidani ili oštri. Nagle bolove nikako ne treba olako shvatiti jer mogu upućivati na ozbiljne probleme, no često je riječ samo o probavnim problemima, piše N1.

Probavni sustav sastoji se od usne šupljine, žlijezda slinovnica, ždrijela, jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva, gušterače, jetre i žući. Virusne, bakterijske ili parazitske infekcije koje utječu na crijeva također mogu uzrokovati značajne bolove u želucu.

Najčešći uzroci boli u želucu

Jedan od najčešćih uzroka bolova u želucu jest pokvarena, teška i masna hrana koja vam nije dobro „sjela”. Ako ste takvu hranu pojeli u večernjim satima, nije čudno da vam nekoliko sati nakon konzumacije boli u predjelu želuca. U tom slučaju vam mogu pomoći narodni lijekovi – biljni liker poput pelinkovca, čaj od mente ili soda bikarbona pomiješana s mineralnom vodom.

No, ako bol u želucu ne prestaje danima ili se vraća svaki put kada nešto pojedete, potrebno se javiti liječniku. Neki od uzroka bolova mogu biti i ove bolesti.

Gastroenteritis (želučana viroza)

Želučana, odnosno crijevna viroza obično je popraćena jakom boli u abdomenu i visokom temperaturom, proljevom, povraćanjem, grčevima i vraćanjem želučane kiseline u jednjak. Može trajati od jednog do nekoliko dana, a nastaje zbog pojave raznih virusa i bakterija koje su unesene u organizam putem hrane, loše higijene ili kontaktom sa zaraženom osobom.

Osim navedenih simptoma, može se javiti i bol u mišićima, glavobolja, drhtavica i pretjerano znojenje. Sve to upućuje da se naš organizam bori svim snagama kako bi uništio uzročnike bolesti. Kod gastroenteritisa u većini slučajeva nije potrebna liječnička pomoć, već samo mirovanje, lagana hrana poput sluzave riže i dvopeka te mnogo, mnogo tekućine. Ako u stolici primijetite krv, odmah se javite liječniku.

Čir na želucu

Čir na želucu ili dvanaesniku jest oštećenje sluznice želuca ili početnog dijela dvanaestnika. Ono se širi u dublje slojeve stijenke organa, zahvaća mišićni sloj stijenke, a kada zacjeljuje, nastaje ožiljak. Osim boli koja može biti nagla i žestoka, najčešći simptomi su povraćanje, krv u izbačenom sadržaju, žarenje i peckanje koje se javlja obično nakon jela, bolno ili otežano gutanje.

Čir se rutinskim laboratorijskim pretragama ne može utvrditi, već su potrebne endoskopske i druge slikovne metode. Čireve mogu izazvati lijekovi protiv bolova, loša prehrana, bakterija Helicobacter pylori ili pak stres.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS)

Ovaj sindrom vrlo je čest kod ljudske populacije, a popraćen je čestim proljevom, zatvorom, lažnim nagonom za stolicu, bolovima u abdomenu, nadutošću i vjetrovima. Pojavljuje se kod svih dobnih skupina te je često udružen s drugim bolestima poput fibromialgije, funkcionalne dispepsije, gastroezofagealne refluksne bolesti i sindroma kroničnog umora.

Točan uzrok nastanka sindroma iritabilnog crijeva još uvijek nije poznat, ali određena masna hrana ili ona bogata vlaknima može pogoršati simptome. Ljudi koji pate od ovog sindroma trebali bi redovito konzumirati probiotike jer oni smanjuju proizvodnju plina koji uzrokuje nadutost.

Intolerancija na laktozu i gluten

Ako svaki put kada popijete mlijeko ili jedete mliječne proizvode primijetite bol u želucu i crijevima te poteškoće s izbacivanjem stolice, moguće je da imate intoleranciju na laktozu. Ova pojava upućuje na to da imate manjak enzima za razgradnju laktoze, što može biti i nasljedno.

Osim osjetljivosti na laktozu, mnogi ljudi imaju intoleranciju na gluten jer ga ne mogu probaviti, što uzrokuje probavne smetnje poput zatvora, proljeva, plinova, zatim pojave grube kože na nadlakticama (zbog manjka folne kiseline i vitamina A koji pak nastaje uslijed nemogućnosti razgradnje masnoća), hormonalni disbalans, glavobolje i migrene, oticanje zglobova.

Intolerantni na gluten mogu konzumirati žitarice koje ga ne sadrže, a to su: heljda, kukuruz, proso, amarant, kvinoja i integralna riža.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Još jedan čest uzrok bolova u želucu jest GERB, odnosno vraćanje želučane kiseline u jednjak. Pritom se javlja žarenje i peckanje u grlu, odnosno žgaravica, jer jednjak nema sluznicu koja bi ga mogla zaštititi od kiseline. Također se može javiti i vraćanje sadržaja iz želuca u usta.

Najčešći uzrok nastanka ove bolesti je slabljenje mišića jednjaka koji proizvodi peristaltičke valove potrebne za prolaz hrane u niže dijelove probavnog sustava, potom konzumiranje prevelike količine hrane, određeni lijekovi, kao i stres te pušenje. Ova bolest može se staviti pod kontrolu pravilnom GERB prehranom./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije