Bolid studenata SUM-a zainteresirao i Rimca

Kako i u BiH ima mladih osoba koje ideje pretvaraju u stvarnost, dokazuje i priča studenata Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) Sveučilišta u Mostaru koja počinje još 2013. Tada su dvojica studenata Dejan Jurišić i Marko Jurić došli na ideju da izrade jednosjedni trkaći bolid za međunarodno natjecanje Formula Student.

Dobar plasman u Češkoj

Okupili su tim studenata FSRacing Team koji su pod vodstvom tadašnjeg mentora višeg asistenta na FSRE-u Gordana Lješića, dipl. ing. str., marljivo radili na izradi prvog formula bolida u BiH, piše Večernji list BiH.

Dvije godine kasnije opravdali su sve neprospavane noći formula bolidom koji je svjetlo dana ugledao pod nazivom Ammodytes (lat. Poskok). S njime su se predstavili na natjecanju u Češkoj 2015. gdje su u konkurenciji od 40-ak timova ostvarili odlično 20. mjesto. FSRacing Team tako je postao prvi i jedini Formula Student tim u BiH i jedan od 500 koji sudjeluju u ovom najvećem studentskom projektu u svijetu. Rad ovih studenata nije prošao nezapaženo ni od velikih imena automobilske industrije. Tim je posjetio i Mate Rimac, koji ga je uvelike motivirao u ostvarenju cilja. Potaknut uspjesima prvog bolida, FSRacing Team nastavio je rad na projektu već 2016. i uskoro iz radionice izlazi drugi, kompletno novi bolid, zavidnih performansi i puno boljih karakteristika od svog prethodnika. Trenutačno tim ima 15-ak članova, studenata različitih studija Sveučilišta u Mostaru, pod mentorstvom mag. ing. str. Marija Dragičevića, višeg asistenta na FSRE-u i Filipa Sabljića, studenta strojarstva, voditelja tima ovih mladih studenata. Unatoč brojnim poteškoćama s kojima se ovaj tim susretao, priču o drugom bh. Formula Student bolidu uskoro privodi kraju. Naime, cijeli koncept projekta Formula Student se prema pravilniku natjecanja isključivo temelji na sponzorstvima i donacijama koje studenti moraju sami prikupiti. Ako se u obzir uzme financijska situacija u BiH te položaj proizvodne industrije i samog gospodarstva, činjenica da su se ovi mladi studenti dali u pothvat izrade studentskog bolida formule dokazuje njihovu upornost i predanost u onome što rade. Projekt promiče inovativnost i izvrsnost u inženjerstvu i pred studente postavlja zadatak da samostalno osmisle, dizajniraju, marketinški razviju i, naposljetku, izrade proizvod odnosno trkaći formula bolid. Cure i dečki okupljeni oko FSRacing Teama zaslužuju sve pohvale i potporu zbog svoje samoinicijativnosti i kreativnosti s kojom žele dati doprinos kako razvoju i promociji Sveučilišta u Mostaru tako i cijele BiH.

Znatno unaprijeđen

Kroz brojne strane i domaće sponzore i donatore koji su prepoznali važnost ovog projekta, FSRacing team svakodnevno prikuplja potrebna sredstava za izradu novog bolida. – Što se tiče mehaničkih karakteristika, novi bolid bit će znatno unaprijeđen u svakom pogledu u odnosu na prethodni. Šasija je izrađena od lakih, ali vrlo čvrstih karbon-manganskih cijevi, pogonski agregat ove studentske jurilice dolazi iz motocikla Kawasaki ZX-6R.

Karoserija i brojni drugi dijelovi bit će izrađeni od karbonskih vlakana.

Upravljač će biti izrađen od 3D printane plastike dok aluminijski naplatci teže svega 3,5 kg. Korišteni su dijelovi posebno rađeni za ovakav tip vozila kako bi se omogućile najbolje performanse – kažu iz FSRacing Teama. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KLUB SLUŽBENO POTVRDIO

Zoran Mamić preuzima Dinamo

GNK Dinamo je objavio kako će sportski direktor kluba Zoran Mamić do kraja sezone voditi momčad.- Ovim putem GNK Dinamo obavještava javnost o tome...