Bogat program ovogodišnjeg Livanjskog kulturnog ljeta

Osma manifestacija Livanjsko kulturno ljeto počinje u nedjelju 21. srpnja 2019. godine u 20 sati i 30 minuta na ljetnoj pozornici u Gradskom parku.

Ova sadržajna i zanimljiva manifestacija ove godine bit će otvorena do 11. kolovoza, a održava se u organizaciji Grada Livna i pod pokroviteljstvom gradonačelnika Livna Luke Čelana. Posjetitelji će imati prigodu uživati u nizu događaja.

Očekuje ih bogat kazališni program, kako za djecu tako i odrasle. Najmlađoj publici priču o Trnoružici s novim neobičnim zapletom na sebi svojstven način ispričat će kazalištarci i Livnjacima stari znanci kazališne scene Virko iz Šibenika pod vodstvom Sergeja Mioča, rođenog Livnjaka. Potom će odrasli vidjeti najveću ljubavnu priču svih vremena Romeo i Julija.

Predstava obiluje lavinom komičnih situacija, neočekivanih preokreta i osobnih zavrzlama. Sve to na scenu donose glumci Hit Teatra iz Zagreba. Priču o dvojici emigranata koji to postaju, jedan iz ekonomskih a drugi zbog političkih razloga, na scenu donose dvojica akademskih zagrebačkih glumaca Paško Vukasović i Adnan Prohić u predstavi Emigranti. Ako ste si ikada postavili pitanje je li između neka četiri zida zaista onako kako se na prvi pogled i čini odgovor će te dobiti od sjajne filmske, televizijske i kazališne glumice Matije Prskalo.

Odgovor, ne samo na to, nego i na druga pitanja Matija u ulozi Marije donosi u svojoj tragikomičnoj monodrami Samo jedna žena. Ljubitelji kazališta će u sklopu ovogodišnjeg Livanjskog kulturnog ljeta uživati u još jednoj kazališnoj predstavi i nasmijati se do suza i to ekipi iz Imotskog.

Naime glumci Dramske udruge Proložac dijelit će bračne savjete u predstavi pod nazivom Bračno savjetovalište. Neiscrpna tema je život i djelo jednog od najvećih boema među hrvatskim intelektualcima Tina Ujevića. Priču o njemu, njegovom životu, govoreći njegove tekstove i stihove donosi splitski glumac Marijan Grbavac u monodrami Malena mjesta srca moga.

Još jedna književna večer je rezervirana za domaćeg književnika, profesora Stipu Manđerala. On će publici sa svojim gostima predstaviti knjigu Lučonoše. Riječ je o prilozima o proučavanju livanjskog školstva koju je radio sa željom da ne potonu nepravedno u zaborav mukotrpni plemeniti rad generacija i generacija livanjskih učitelja i učiteljica. Pjevat će se i plesat i ove godine u sklopu Ljeta i to niz cijelu livanjsku stranu. Riječ je naime o tradicionalnoj smotri folklora Kad zapivam niz livanjsku stranu na kojoj uz domaće livanjske folkloraše nastupe i brojna društva iz drugih mjesta BiH i Hrvatske.

Cijeli program Livanjskog kulturnog ljeta bit će začinjen samo dobrom glazbom. Svoj doprinos svojom ženstvenošću, vrhunskom interpretacijom, svijetom mašte, bajke i iluzije, dramatičnošću, kazališnom atmosferom, duhom prošlosti te teatralnom pojavom dat će diva, sopranistica, Sandra Bagarić uz glasovirsku pratnju supruga Darka Domitrovića. Izvest će program pod nazivom Ja ljubim…Jednako dobar, ali žanrovski drugačiji program donose Paula i Đelo Jusić mlađi u glazbenoj večeri Pjesma i ja. Bit će to pomno odabran program uz pjesme poput Tamo da putujem, Kud plovi ovaj brod, La musica di notte, To je tvoja zemlja i mnoge druge.

Ljubitelji klapske pjesme će doći na svoje na zadnjoj večeri, odnosno na zatvaranju Livanjskog kulturnog ljeta 2019. i to u nastupu jedne od najpoznatiji klapa – Maslina. Osim najizvođenije klapske pjesme Da te mogu pismom zvati posjetitelje očekuje odličan izbor pjesama ove dugovječne i blagorodne klape, baš poput stabla po kojem nosi ime. A cijeli program koji započinje u nedjelju 21. srpnja na ljetnoj pozornici gradskog parka u 20 i 30 započet će s domaćim izvođačima.

Plesat će livanjske mažoretkinje Plesnog kluba Paganini, nastupit će Vokalna skupina Dinara, te mladi livanjski pjevači Glorija Klišanin i Marko Omazić, a publiku će zabaviti i članovi zbora Duman uz profesoricu Katarinu Džeko. Sve će to biti upriličeno na svečanosti otvorenja uz obraćanje livanjskog gradonačelnika nakon čega će publiku nastaviti zabavljati splitska grupa Dalmatino. Većina događaja će biti održana na ljetnoj pozornici u Gradskom parku, predstave u kino dvorani, a poetska večer u lapidariju Franjevačkog muzeja Gorica, javlja Vecernji.ba.

Ulazi na sva događanja su besplatna.

Kompletan program sa satnicama događanja pronađite na facebook stranici Livanjsko kulturno ljeto ili na www.livno.ba. Uživajte u još jednom toplom ljetu uz program Livanjskog kulturnog ljeta 2019. koji vam daruje Grad Livno./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAPUSTIO REDOVE AL DUHAILA

Mandžukić postao slobodan igrač

Bivši napadač hrvatske nogometne reprezentacije Mario Mandžukić (34) napustio je redove Al Duhaila nakon što je postigao sporazumni raskid ugovora s katarskim klubom.Mandžukić je...