BOBAN U TRAVNIKU: Cilj preko EU fondova podržati ostanak Hrvata

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ivan Bota posjetili je danas Središnju Bosnu, gdje su u Travniku obišli Katolički školski centar ”Petar Barbarić”, samostan u Gučoj Gori te bolnicu u Novoj Biloj, dok su se u Vitezu sastali s osobama iz društveno-političkog života, te posjetili spomen-obilježje ”Osmica”.

Istaknuli su kako je cilj potpore RH kroz programe prekogranične suradnje BiH iz fondova Europske unije podržati ostanak Hrvata i ubrzati približavanje EU.

– Potrebno je i kroz međunarodne projekte EU fondova naći zajednički interes za projekte koji su primarni stanovništvu. Primarno je da poglavito hrvatsko stanovništvo ostane tu, da sačuvamo mlade na ognjištima kako su to znali stoljećima raditi franjevci – poručio je Boban.

Po njegovim riječima već su dogovorili određene stvari te je zahvalio Vladi Županije Središnja Bosna što je ove zime primila djecu iz Splitsko-dalmatinske županije.

– Uzvratit ćemo ovog ljeta. Na poluotoku Čiovo imamo naš kamp, primit ćemo dvije grupe po 50 djece na ljetovanje, po odluci Vlade Srednjebosanske županije – kazao je Boban.

– BiH treba učiti na iskustvu Hrvatske – kazao je predsjednik ŽO HDZ-a BiH ŽSB i zastupnik u Saboru RH Radoje Vidović.

– Bosni i Hercegovini prije svega treba iskustvo Republike Hrvatske u povlačenju sredstava iz EU. Mi se nadamo da ćemo dobiti početak otvaranja pregovora s EU, što će nam otvoriti niz fondova i mogućnosti. Stoga i Vlada premijera Andreja Plenkovića i mi u BiH koristimo sve mogućnosti kako bismo bili što pripremljeniji za godine koje dolaze – rekao je Vidović.

Tijekom posjeta Hrvatskoj bolnici ”Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj ravnatelj te bolnice Mladen Čuturić istaknuo je kako je s Bobanom i Botom razgovarao o prekograničnoj suradnji odnosno o projektima koji su u tijeku.

Po njegovim riječima, prisjetili su se kako su liječnici iz Splitsko-dalmatinske županije bili prvi koji su pokazali humanost i došli pružiti pomoć napaćenom narodu tijekom rata i poraća./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img