Hrvatski Medijski Servis

Blokadi američke državne uprave ne nazire se kraj

Djelomičnoj blokadi američke državne uprave izazvanoj zahtjevom Donalda Trumpa za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida duž američko-meksičke granice trenutačno se ne nazire kraj, bez plaće je 800.000 službenika a tjedno košta zemlju više od milijarde dolara.

Dok su zastupnici u Kongresu na odmoru preko vikenda, Trump iz Bijele kuće upozorava na mogućnost mnogo dužega zastoja, za što optužuje demokrate, prenosi HRT.

– Oni sve zadržavaju, rekao je u telefonskom razgovoru za Fox News. “Meni bi trebalo 15 minuta da postignem dogovor i svi bi se mogli vratiti na posao.”

Demokrati tvrde da je Trump izazvao blokadu rada državne uprave odbijajući prihvatiti plan financiranja koji su dogovorili demokratski i republikanski senatori jer nije uključivao sredstva potrebna za izgradnju zida.

Obustava rada, koja je počela 22. prosinca najdulja je u povijesti i nadmašila je onu iz 1995./96. u vrijeme mandata Billa Clintona. U subotu je ušla u 22. dan.

Savezni zaposlenici pogođeni blokadom nisu dobili prve plaće u petak, što je pojačalo strah od financijskoga pritiska na zaposlenike, uključujući i kontrolore leta i službenike aerodromskih službi sigurnosti koji nastavljaju raditi bez plaće.
Približno 800 tisuća službenika nije dobilo plaće, a neki od njih počeli su prodavati imovinu ili pokretati apele za humanitarne akcije prikupljanja novca kako bi uspjeli platiti račune.

Od 1976. bila je 21 blokada administracije i većina njih bila je prekratka da bi na bilo koji način utjecala na gospodarski rast. Teško je reći kako će biti sada, s obzirom na to da blokada traje više od tri tjedna.

Potraje li još dva tjedna, blokada će Sjedinjene Države stajati jednako kao i zid od 5,7 milijardi dolara koji traži predsjednik Trump, a koji demokrati odbijaju.
Premda su blokade 1995. i 2013. pokazale da se gospodarstvo može brzo opraviti, paraliza saveznih vlasti negativno djeluje na niz aspekata koji prelaze same plaće službenika.

Brojni poljoprivrednici našli su se u teškoćama jer ne primaju obećanu pomoć, od kraja veljače siromašne obitelji mogle bi ostati bez pomoći za hranu, obustavljen je i rad sanitarnih inspektora. To znači da se poljoprivrednicima ne isplaćuju ni subvencije za kupnju sjemena i hrane za stoku, zaposlenici koji imaju ugovor s vladom, od kojih velik broj neće dobiti plaću, gube 200 milijuna dolara na dan, prema procjenama Bloomberg Newsa./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte