Bivši službenik CIA-e osuđen na 40 godina zatvora zbog odavanja informacija WikiLeaksu

Bivši službenik CIA-e osuđen je na 40 godina zatvora zbog odavanja niza povjerljivih hakerskih alata za zviždače WikiLeaksa.

Joshua Schulte također je proglašen krivim za posjedovanje slika zlostavljanja djece.

Tužitelji su ga optužili za odavanje CIA-inih alata “Vault 7”, koji obavještajnim službenicima omogućuju hakiranje pametnih telefona i njihovo korištenje kao prislušne uređaje.

Rekli su da je ovo curenje jedno od “najdrskijih” u povijesti SAD.

Schulte, 35, podijelio je 8.761 dokument WikiLeaksu 2017., što predstavlja najveću povredu podataka u povijesti CIA-e, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

On je opovrgnuo optužbe, ali je osuđen po raznim točkama na tri odvojena savezna suđenja u New Yorku 2020., 2022. i 2023. godine.

U četvrtak je osuđen zbog optužbi za špijunažu, hakiranje kompjutera, nepoštivanje suda, davanje lažnih izjava FBI-u i posjedovanje slika zlostavljanja djece.

– Joshua Schulte izdao je svoju zemlju počinivši neke od najgnusnijih zločina špijunaže u američkoj povijesti – rekao je američki državni pravobranitelj Damian Williams, javlja BBC.

Prema dokazima podijeljenim na suđenju, Schulte je bio zaposlen kao programer softvera u Centru za kibernetičku inteligenciju, koji provodi kibernetičku špijunažu protiv terorističkih organizacija i stranih vlada.

Tužitelji su rekli da je 2016. prenio ukradene informacije WikiLeaksu, a zatim lagao agentima FBI-a o svojoj ulozi u curenju.

Rekli su da ga je naizgled motivirao bijes zbog svađe na radnom mjestu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img