BIVŠI PREDSJEDNIK VLADE FBiH: Nedžad Branković kandidat SDA za zamjenika ministra komunikacija i prometa

Bivši predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković bit će kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za zamjenika ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, saznaje Klix.ba.

Već je poznato da će SDA za ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine predložiti Biseru Turković te da je blok stranaka okupljen oko SDA dobio pozicije zamjenika ministara u Ministarstvu financija i riznice BiH, Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu prometa i komunikacija BiH i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kako saznaje Klix.ba, SDA će za zamjenika ministra prometa i komunikacija BiH predložiti člana Senata SDA Nedžada Brankovića. On je 2003. godine obnašao dužnost ministra prometa i komunikacija Federacije BiH, a 2007. godine imenovan je za predsjednika Vlade FBiH. Na ovoj poziciji zadržao se do 2009. godine kada je na zahtjev rukovodstva SDA podnio ostavku.

Javnost u Bosni i Hercegovini Nedžada Brankovića najviše pamti po njegovoj izjavi da se ne sjeća kako je stekao imovinu, ali da je siguran kako je to bilo “po zakonu”. Tu spornu izjavu dao je odgovarajući na optužbe da se okoristio o politiku prilikom kupovine nekretnina.

Brankovića je 2012. godine Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio optužbe da je iskoristio svoju funkciju direktora Energoinvesta kako bi kupio stan od 132 m2 u Sarajevu. Prema optužnici, on je stan vrijedan 260.000 KM platio certifikatima u protuvrijednosti 920 KM. U kupovini je posredovala Vlada FBiH, odnosno tadašnji predsjednik Vlade FBiH Edhem Bičakčić, Brankovićev stranački kolega. Njegovom je odlukom Brankoviću omogućeno stjecanje stana kojeg su u konačnici platili Energoinvest i Vlada FBiH.

Pored mjesta zamjenika ministra prometa i komunikacija BiH, SDA će postaviti svoj kadar na poziciju zamjenika ministra pravde Bosne i Hercegovine. Na ovoj poziciji ostat će Nezir Pivić koji od 2015. godine obnaša dužnost zamjenika ministra pravde BiH. Zanimljivo, HDZ je na funkciji ministra pravde BiH zadržao Josipa Grubešu, što znači da u ovom ministarstvu neće biti ama baš nikakvih izmjena na rukovodećim pozicijama.

SDA i stranke okupljene oko SDA dobile su i zamjenička mjesta u Ministarstvu financija i riznice BiH i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. Kako se doznaje, mjesto zamjenika ministra financija i riznice BiH pripast će Demokratskoj fronti (DF)./HMS/

Najnovije