BIVŠI HRVATSKI OBAVJEŠTAJAC: Rusija je do sada u agresiji na Ukrajinu izgubila 315 tisuća vojnika i 210 milijardi dolara

Bivši hrvatski obavještajac i šef operative u SOA-i Ante Letica komentirao je za HRT situaciju na bojištu u Ukrajini.

Vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski potvrdio je kako se situacija na istočnoj bojišnici pogoršala. Ruski agresori postupno napreduju, a Ukrajinci zauzimaju nove obrambene položaje kod Časiv Jara u blizini Avdijivke koju ruska vojska drži od veljače. Kijev istovremeno iščekuje prve pošiljke nove američke vojne pomoći koja je odobrena prošlog tjedna.

Ante Letica kaže kako ruski prodori zasad nisu strateške prirode, no ako pritisak na linije ukrajinske vojske bude prejak i kontinuiran, a ne dođe oprema i novo ljudstvo, teško će biti zaustaviti Ruse u daljnjem prodoru.

“Sudbina Ukrajine je od početka rata ovisila o zapadnoj pomoći. Zapadni su saveznici dali ogroman doprinos obrani Ukrajine. Ukrajinci su napravili veliku stvar što su uspjeli zaustaviti Ruse. Ukrajinci imaju obvezu osloboditi svaki centimetar svog teritorija, ali Rusi to neće dopustiti. Nažalost, čeka nas još puno rata na ovim prostorima”, rekao je.

Letica kaže kako je Rusija, prema procjenama, izgubila 315 tisuća vojnika. Izgubili su 21 brod, preko stotinu aviona i još oklopa te haubica. To je preko 210 milijardi dolara u dvije godine plus neizravnih troškova koje je Rusija imala, kazao je.

“Amerika je preko 100 milijardi dolara poslala Ukrajini, ali se tu mora dodati i ono što je poslala EU. Moramo dodati i zadnju pomoć od 68 milijardi dolara koja je u tijeku. Od toga Ukrajina neće vidjeti previše. Ukrajina će od toga dobiti preko 10 milijardi dolara zajma, što predsjednik Joe Biden može i poništiti”, naglasio je Letica. Dodaje kako su ukupni troškovi rata dnevno oko 200 milijuna dolara.

Letica smatra kako je došlo do kritične faze rata zato što ukrajinska vojska više ne može izdržati pritisak te je time Rusima otvoren put u središte Ukrajine. “Ukrajini treba radikalna mobilizacija. Ukrajinci na tom planu imaju velikih problema”, kazao je.

Letica se osvrnuo i na dolazak Rafalea u Hrvatsku te reakciju Srbije na to.

“Vučić treba znati da Hrvatska neće nikoga napadati te da je Hrvatska kupila avione zbog svoje vlastite sigurnosti i radi obveza koje ima kao članica NATO-a”, rekao je.

Kaže kako je opsjednutost Vučića glede Hrvatske strašna, ali i njegove pretenzije prema Kosovu i BiH. “Dolaskom Rafalea, vojna moć Hrvatske je multiplicirana i to je nešto što trebamo svi pozdraviti”, zaključio je Letica./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img