DRAGOLJUB SIMONOVIĆ

Bivšem dužnosniku Vučićeve stranke pet godina zatvora za napad na novinara

Bivši predsjednik beogradske općine Grocka i nekadašnji visoki dužnosnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Dragoljub Simonović nepravomoćno je u ponedjeljak u Beogradu osuđen na pet godina zatvora zbog naručivanja i poticanja napada na novinara lokalnog portala zbog kritičkih tekstova.

Suoptuženi Vladimir Mihajlović osuđen je na četiri godine zatvora, Aleksandar Marinković na četiri i pol godine, a Vladimir Novaković na tri i pol godine zatvora.

Ovo je druga prvostupanjska presuda, nakon što je prvu, kojom su svi optuženi također bili osuđeni na zatvorske kazne, ukinuo Žalbeni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Sudac Luka Pantelić danas je, obrazlažući presudu, rekao da je sud od otežavajućih okolnosti za Simonovića uzeo u obzir da je kao predsjednik općine, koristeći svoj položaj i utjecaj, poticao druge okrivljene da zapale imovinu novinara portala Žiginfo MIlana Jovanoviću kao opomenu da prestane kritički pisati o njemu.

Tužitelj u ovom postupku izjavio je kako očekuje da Žalbeni sud “uskoro potvrdi presudu”, jer je sudac u ponovljenom postupku uvažio sve primjedbe Žalbenog suda.

Simonović je uhićen u siječnju 2019., u vrijeme kad je ministar unutarnjih poslova bio Nebojša Stefanović, a vijest o uhićenju objavio je u izvanrednom obraćanju javnosti osobno predsjednik Srbije i vođa SNS-a Aleksandar Vučić.

“Meni kao i Nebojši Stefanoviću nije drago, jer je Simonović član Gradskog odbora (SNS)”, rekao je Vučić, istaknuvši kako se desetljećima govori o “stranačkim knjižicama kao svemogućim ulaznicama” za samovolju.

“Srbija će biti pravno sigurna zemlja”, rekao je tada Vučić.

Simonovića i suokrivljenike se tereti da su odgovorni za paljenje kuće i imovine novinara Milana Jovanovića u noći između 11. i 12. prosinca 2018. zbog pisanja o malverzacijama i kriminalnim aktivnostima predsjednika općine, koji je tada bio i predsjednik Općinskog odbora SNS u Grockoj i član Gradskog odbora naprednjaka.

Kuća, garaža i veliki dio imovine Jovanovića i njegove obitelji su potpuno izgorjeli, a novinarske udruge i kolege solidarno su pomogle da im se imovina obnovi.

“Danas smo dobili bitku, ali ne i rat… Za mene više nema nade, ja sam svoje odradio, a na vama mladima ostaje da se izborite za slobodu medija”, izjavio je danas Jovanović, komentirajući izricanje presude za koju očekuje da će uskoro postati pravomoćna.

Ovo je presuda “za sve kriminalce koji su ušli u svijet politike”, rekao je Jovanović, koji se nada kako će “sada novinari moći slobodnije raditi”, prenijelo je njegovu izjavu Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) na svojoj internet stranici.

Europska komisija je u dosadašnjim izvješćima o reformama Srbije u procesu eurointegracija više puta ukazala na “ograničen” ili “nikakav” napredak u slobodi izražavanja, a u posljednjem izvješću EK navodi da su “zabrinjavajući slučajevi prijetnji i nasilja nad novinarima”, te se naglašava da treba dodatno ojačati u praksi nesmetano ostvarivanje slobode izražavanja./HMS/

Najnovije

HAAG

Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora za zločine u BiH i Hrvatskoj

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas je izrekao konačnu presudu u trajanju od po 15 godina zatvora bivšim šefovima Službe državne sigurnosti Srbije...