PA ŠTO PRIJE NE REČE

SARAJEVSKI POLITOLOG HADŽIDEDIĆ IMA NOVU TEORIJU: Ako svi ne postanemo Bošnjaci ili bar Bosanci ništa od države Bosne i Hercegovini!

Sarajevski politolog dr. Zlatko Hadžidedić koji je široj javnosti poznat po nedavnom istupu na probošnjačkoj FTV kada je optužio predstavnike SAD i EU da žele izazvati kaos i oružni sukob, ustvrdivši da je 99 posto onog što dolazi iz EU zlonamjerno, da je EU “ksenofobična, rasistička i antiislamska”, ima novu teoriju. Po “znastveniku” Hadžidediću svi bi morali postati Bošnjaci, ili Bosanci da bi država BiH opstala, piše Hrvatski Medijski Servis.

-Da bismo se uklopili u norme kapitalističkog režima, da bismo opstali kao jedna država, moramo biti nacionalna država, poručio je prof. dr. Zlatko Hadžidedić iz Centra za izučavanje nacionalizma koji je bio uvodničar na jučerašnjoj sesiji bošnjačke udruge Krug 99.

Politolog Hadžidedić “otkrio” da cijela Europa pod utjecajem Čovića radi na podjeli BiH, jer je “ksenofobična, rasistička i antiislamska”

Poručeno je da je pitanje jedna ili tri nacije historijski presudno za ljude u Bosni i Hercegovini, za mir i stabilnost, demokratski preporod na konceptu građanskog političkog uređenja.

“Ovdje smo se susretali s pitanjima oko toga što su nacije, da li BiH može biti normalna država, građanska država itd. Nacija, ukratko, ne znači u ostatku svijeta ono što znači u BiH. U BiH smo mi jednostavno vjerske identitete preveli u nacije. Nazvali smo ih nacijama i mislili smo da to nema nikakve konsekvence. Kako su se zvali stanovnici BiH prije nešto što je nastupio val nacionalnih pokreta u 19. stoljeću”, kazao je Hadžidedić, govoreći o temi “Jedna ili tri nacije?”, ne otkrivši koji to “mi” su preveli “vjerske identiteta u nacije” i kada se to točno i kako dogodilo. Za Bošnjake se zna kada kako i tko je vjerski identitet- muslimane, proglasio nacijom Bošnjacima, 1993. No, za proces stvaranja višestoljetne hrvatske i srpske nacije, Hadžidedić bi, ipak, morao konsultirati znanstvenu litiraturu.

Kako je kazao, nacije su u 19. stoljeću uglavnom stvarane za potrebe velikih sila, prije svega, Velike Britanije i Francuske, a one su na taj način razarale druga carstva.

Hadžidedić je rekao da riječ nacija u ostatku svijeta znači suvereni narod, grupa ljudi koja pretendira na stvaranje vlastite države ili koja je tu državu stvorila.

“Nacija se sastoji od građana. Posljedica toga što smo mi u BiH prihvatili da nam se nametne riječ nacija za religijski identitet je to da na kraju imamo tri grupe od kojih svaka ima pravo da pretendira na vlastitu državu. Ono što je u modernom svijetu prisutno su države nacije”, istaknuo je kvaziznanstvenik Hadžidedić.

Sarajevski politolog “otkrio je da “gdje god dođe kapitalizam, kao sustav, javlja se nacionalizam”.

“Mi na Balkanu smo to jako dobro iskusili. Jugoslavija nije mogla opstati, ne zato što su postojali skriveni nacionalizmi, koji su se jednog dana probudili. Nacionalizmi su se morali probuditi zašto je u Jugoslaviju uveden kapitalizam. To se isto dogodilo sa Sovjetskim savezom i Čehoslovačkom”, kazao je Hadžidedić, koji očito nije u stanju uočiti da su SSSR i Čehoslovačka i Jugoslavija bile komunističke diktature, a da je demokracija, a ne kapitalizam omogućio iskazivanje nacionalnih težnji naroda.

“U Lisabonu se pristalo na prenošenje suvereniteta s države BiH na nacije, kazao je dalje. BiH se prvi put susreće s kapitalizmom ‘90-ih godina prošlog stoljeća, također je jedno od Hadžidedićevih “otkića”.

“I kada dolazi taj val, suočavamo se s tim da susjedi kažu: ‘Pa eto vi imate tri nacije, jedna je srpska i hrvatska, treba zaokružiti naše nacionalne države’. Tko je to točno i kada rekao nije otkrio. -Mi se, nastavio je, prije svega, suočavamo s nečim drugim. Suočavamo se s onim što se zove Lisabonska konferencija 1992. godine, neka tri mjeseca prije rata. Uočavamo da nam tadašnja europska zajednica zapravo postavlja zadatak i to je nešto što važi do danas. U Lisabonu su nama zadate mape, da te tri nekadašnje vjerske grupe koje su se u međuvremenu prozvale nacijama, steknu vlastite teritorije. Rat je vođen po tim mapama, nemojmo se zavaravati. Sve vojske koje su vodile rat su ustvari vodile rat po lisabonskim mapama težeći da zauzmu teritoriju koja im je dodijeljena u Lisabonu”, kazao je Hadžidedić.

Prema njegovim riječima, u Lisabonu se pristalo na prenošenje suvereniteta s države BiH na te tri, kako je rekao, takozvane nacije.

“To nije slučajnost, to dolazi s kapitalizmom, raspadom Jugoslavije, ali prije svega s percepcijom vanjskih sila, prije svega, Velike Britanije i Francuske, da BiH nije formirana kao nacionalna država, da nema jednu svoju bosansku ili bošnjačku naciju nego da ima tri nacije i da te tri nacije treba da imaju svoje države. Rat je tu bio samo sredstvo, samo je poslužio da se stvore tri teritorije”, pojasnio je Hadžidedić.

Smatra da “svi koji su tada bili u Lisabonu su prihvatili da zemlju podijele i stvore tri teritorije”.

“Bošnjaci je naziv koji pripada svim stanovnicima BiH, a on je da tako kažem kidnapovan 1993. godine na takozvanom bošnjačkom saboru i dodijeljen samo muslimanima. Sada se nalazimo u situaciji koja do kraja dovodi taj projekat. Sada vidimo da se govori o odcjepljenju Republike Srpske, vidimo koji je stupanj agresivnosti i Hrvatske. Oni svi osjećaju da se ti projekti sada zaokružuju i dobijaju takve signale iz Europske unije, prije svega. To je situacija koju bih ja sada nazvao biti ili ne biti. Pitanje jedna ili tri nacije je za nas pitanje biti ili ne biti. Da bismo se uklopili u norme kapitalističkog režima, da bismo opstali kao jedna država, moramo biti nacionalna država, moramo biti država svih Bosanaca”, poručio je Hadžidedić, koji očito ne zna kako u Europi postoje višenacionalne države pout Belgije i Švicarske, koje egzistiraju kao federativne države unatoč tomu što nisu jednonacionalne.

Hadžidedić smatra “da pitanje biti ili ne biti zahtijeva i odgovore na takvo pitanje”.

“Takvo pitanje je pitanje na koje se može dati odgovor samo na referendumu. Ideja da postoje konstitutivni narodi, ideja da narodi sami za sebe odlučuju je perverzna ideja koja ne postoji nigdje u svijetu, mili neobaviješteni sarajevski politolog.

-Ovdje postoje tri oligarhije koje sebe delegiraju da predstavljaju te takozvane narode i oni se dogovaraju. Za one koji ostaju u ovoj zemlji postoji samo jedan izlaz, a to je da mi ovu zemlju učinimo jednakom ostalim europskim zemljama, da je učinimo nacionalnom državom. Jedini način na koji se većina stanovništva može izjasniti o tome je referendum”, kazao je Hadžidedić, koji ima genijalnu zamisao kako na referendumu ukinuti srpsku i hrvatsku naciju, a Hrvate i Srbe preimenovati u Bošnjake iliti Bosance./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŠVEDSKA

Parlament ponovno izabrao socijaldemokratkinju Andersson za premijerku

Švedski parlament po drugi je put u više od tjedan dana izabrao socijaldemokratsku čelnicu Magdalenu Andersson za premijerku u ponedjeljak koja će pokušati upravljati...