DRUGI PIŠU

BISERINI BISERI: Ministrica Turković opet nas je počastila skandaloznim neznanjem

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ne prestaje javnost častiti besmislenim i skandaloznim izjavama kojima demonstrira širok dijapazon neznanja i vrijađanja zdravog razuma. Posljednji biser je negodovanje Turković zbog posjete Vučića Bosni i Hercegovini i donaciji FBiH od 10.000 cjepiva AstraZenece, tvrdeći da ovo cjepivo nije odobreno za zemlje EU i da su namijenjene siromašnim zemljama, piše “Avaz”.

– Tražila sam da se cjepivo ne koristi dok ne dobije suglasnost naše Agencije za lijekove, jer ovo cjepivo nema suglasnost u EU niti SAD, izjavila je Turković.

Ona je dalje istakla kako se radi o cjepivu koje se proizvodi u Indiji, a po licenci AstraZenece.

– Radi se vrlo dostupnom cjepivu koje se uglavnom koristi u siromašnim državama, kao što je Dominikanska Republika i slično. Dakle, vrlo jeftino i vrlo dostupno i nema dozvole za korištenje u EU. Zato je moj uvjet bio da se ono provjeri u našoj Agenciji, rekla je Turković.

Netočne tvrdnje

Osnovni problem ovakvih tvrdnji Turković jednostavno je u tom što one nisu točne, piše “Avaz”. Kada je riječ o indijskom cjepivu Covishiel, radi se o istom adenovirusnom cjepivu od AstraZeneca/Oksford, ali koju proizvodi indijski Institut za serume. Svjetska zdravstvena agencija je sredinom veljače odobrila još dvije varijante AstraZeneca cjepiva za hitnu upotrebu. Jedna inačica se proizvodi u AstraZeneca-SKBio u Republici Koreji, a druga pri Institutu za serume u Indiji. Oba cjepiva su uvrštena na listu za hitnu upotrebu nakon što je WHO procijenila njihovu sigurnost, kvalitet i podatke o efikasnosti. Suštinski, radi se o medicinskim proizvodima koji imaju iste specifikacije sastav i način proizvodnje kao cjepivo proizvođača AstraZeneca proizvedena na europskom kontinentu.

Ovu informaciju za „Avaz“ je potvrdio i pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove BiH Alija Uzunović, koji je potvrdio da je riječ o istom cjepivu s Okforda.

– Proizvodi ih jedna kompanija, samo brendiranje proizvoda je drugačije. Ali to se radi i s drugim proizvodima u svijetu. Informacije koje imate vi imamo i mi, ne postoji razlika između ta dva cjepiva, što je potvrdio i Mirza Palo iz ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH. Inače od WHO-a smo dobili te informacije – naglasio je Uzunović.

Jedna u nizu skandaloznih izjava

Podsjetimo, posljednja izjava Turković dolazi kao samo još jedna u nizu kojima ministrica sablažnjava javnost i demonstrira raskošno neznanje i nedostatak osnovnog osjećanja za stanje u kojem se nalazi većina građana BiH.

Tako je nedavno, odgovarajući na pitanje zašto BiH nema cjepivo, Turković dala skandaloznu izjavu rekavši da “nakon priče o respiratorima bilo tko ne bi imao hrabosti ući u proces privatne nabavke cjepiva”. Negdje uporedo s tim, u trenucima kad građani umiru od koronavirusa, zdravstveni sustav je u kaosu, a tisuće malih biznisa stavlja ključ u bravu, Turković se žalila na svoj vozni park u ministarstvu i tražila da joj se kupi džip.

Turković je, podsjetimo, svog sina uhljebila u Veleposlanstvo BiH u Kataru, a na pitanje novinara je li joj neugodno što ona zapošljava vlastitog sina odgovorila je:

– Što treba sad da naša djeca ne smiju raditi u državnim agencijama?

Treba li, također, podsjećati i na čuveni gaf, kada je Turković najavila ceremoniju preuzimanja respiratora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao donacije za BiH, a za koje se na kraju ispostavilo da su samo bili u tranzitu i namijenjeni Crnoj Gori?

Naravno, ovo je samo dio bezbrojnih nebuloznih, bezobraznih i apsurdnih izjava koje Turković daje pri gotovo svakom svom javnom istupu, jer bi za njih sve bila potrebna neka podeblja knjiga, a ne jedan novinarski tekst, zaključuje “Avaz”. /HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije