Sve vijesti

HNK Mostar

Bin Hammam je osobno donio SP u Katar za 3,7 milijuna €

Sunday Times piše kako je Bin Hammam plaćao velike svote novca na račune dužnosnika Fife koji su glasovali te kako je za sve skupa potrošio 3,7 milijuna eura.

Engleski mediji objavili su kako su posjedu tajnih dokumenata koji dokazuju kako je bivši katarski nogometni dužnosnik, čelnik Azijskog nogometnog saveza te član Izvršnog odbora Fife, Mohamed Bin Hammam, doslovno kupio Svjetsko prvenstvo 2022. godine koje je krovna svjetska nogometna organizacija glasovanjem dodijelila Kataru.

Sunday Times piše kako je Bin Hammam plaćao velike svote novca na račune dužnosnika Fife koji su glasovali te kako je za sve skupa potrošio 3,7 milijuna eura. Isti list navodi i kako je Bin Hammam navodno uplatio i 1.6 milijuna dolara na račun bivšeg dopredsjednika Fife Jacka Warnera iz Trinidada i Tobaga, od čega 450.000 neposredno prije glasanja o domaćinu SP-a.

Ovo nije prvi put da se Bin Hammam spominje u ‘mutnim vodama’. Njega je, naime, Fifa 2011. kaznila doživotnom zabranom obavljanja bilo kakvih funkcija u nogometu zbog indicija da je kupovao glasove prilikom kandidature za predsjednika FIFA-e. Govorio je tada Bin Hammam kako će postati prvi Arap koji će vladati svjetskim nogometom te kako će se njegov tron temeljiti na povjerenju i vjerodostojnosti.

Slikao se javno tada s Princom Williamom i Davidom Beckhamom koji su podupirali njega, ali i kandidaturu Katara, no danas engleski mediji tvrde kako su u posjedu tajnih emailova, pisama i dokaza o bankovnim transakcijama koji ukazuju na podmićivanje dužnosnika FIFA-e.

Katarski nogometni savez negirao je optužbe uz tvrdnju kako je Bin Hammam djelovao samostalno i da nije imao podršku nogometnog saveza te zemlje. Prozvani Bin Hammam, kao i članovi njegove obitelji, nisu željeli komentirati bilo kakve natpise.

Nakon što je priča izašla u javnost, oglasio se i potpredsjednik Fife, Jim Boyce koji tvrdi da, ako se sve skupa dokaže, bi se moglo dogoditi novo glasovanje o domaćinstvu SP-a 2022. godine. U međuvremenu cijeli slučaj je na istragu povjeren odjelu Fife kojeg predvodi bivši američki ugledni odvjetnik Michael Garcia.

– Svi mogući dokazi o eventualnom mitu za glasovanje ići će Michaelu Garciji. Njemu je Fifa dala potpunu ovlast i čekat ćemo njegov izvještaj. Pokaže li njegov izvještaj dokaze o mitu, ja sam u potpunosti za to da se glasovanje o domaćinstvu ponovi. Budite sigurni kako ćemo detaljno istražiti sve i baviti se cijelim slučajem krajnje ozbiljno. U to nema sumnje – rekao je Boyce.

Podsjetimo, za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine kandidrali su se SAD, Južna Koreja, Japan i Australija, a suprotno do tada uvriježenoj praksi Fifa je domaćina dodijelila već u prosincu 2010. godine kada je domaćinstvo SP-a 2018. dobila Rusija.
Od tada domaćinstvo Katara na udarama je svakojakih kritika. Mnogi stručnjaci tvrde kako je nemoguće igrati takvo zahtjevno sportsko natjecanje na vrućinama koje u to doba vladaju u Kataru, a Fifa je već predložila da se umjesto ljeti, turnir igra zimi, što sa sobom opet vuče dodatne problem obzirom na domaća prvenstva i ogromni novac koji se vrti oko televizjskih prava i sličnih stvari.

Kada se sve skupa toliko zakompliciralo da pravog rješenja nije bilo na vidiku, predsjednik Fife, Sepp Blatter javno je priznao kako je domaćinstvo Katara velika pogreška. Jedini koji zapravo ne dijeli njegovo mišljenje je predsjednik Uefe, Michel Platini koji tvrdi kako se svi problemi oko vrućine mogu riješiti i kako je dobro da se svjetsko nogometno prvenstvo igra i na tom podneblju./HMS/

Najnovije