BIHAĆ U tijeku čišćenje i zatvaranje kampa Vučjak

Oko 700 migranata koji su u prethodnom razdoblju boravili u kampu na Vučjaku, jučer je autobusima premješteni u prihvatne centre Ušivak i Blažuj u Sarajevu.

Postupak izmještanja protekao je bez ijednog incidenta, a uspješno su ga realizirali pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije (MUP-a USŽ), volonteri županijske i gradske organizacije Crvenog križa, medicinski timovi Doma zdravlja Bihać, Služba za poslove sa strancima u BiH i predstavnici međunarodnih organizacija.

– Sve je urađeno besprijekorno i zato pohvala svima koji su sudjelovali u izmještanju ovih ljudi u humanije životne uvjete. Ovim smo stvorili preduvjete za zatvaranje kampa na Vučjaku, a sada čekamo i definitivno otvaranje Prihvatnog centra Blažuj, kako bismo mogli izmjestiti i oko 500 migranata iz napuštenih objekata, te s gradskih ulica Bihaća – kazao je premijer USŽ Mustafa Ružnić.

Volonteri Crvenog križa od jutros rade na uklanjanju tehničkog materijala u kampu na Vučjaku, dok će javna komunalna poduzeća preuzeti obavezu odvoza otpada i vraćanja lokacije u prijašnje stanje.

– Danas i sutra čistimo, tako da ćemo brzo stvoriti uvjete za zatvaranje kampa. Pokupit ćemo iskoristive šatorske konstrukcije, dok ćemo sav otpad sortirati i prevesti na deponiju – istaknuo je tajnik Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić.

Ministar unutarnjih poslova USŽ Nermin Kljajić napomenuo je da će se u idućem razdoblju pokušati kontrolirati smještajni kapaciteti na području županija, koji ne bi smjeli nadmašiti brojku od 3.200 mjesta u četiri postojeća privremena prihvatna kampa.

– To je neka brojka s kojom se možemo nositi i koju možemo držati pod kontrolom. Na osnovu prijašnjih dogovora u Biri bi trebalo biti smješteno najviše 1.500 ljudi, Miralu 700, Borićima 580 i Sedri 420. Skoro da su svi ovi kapaciteti trenutno nadmašeni, što nije nikakvo iznenađenje, jer je samo u ovoj godini u Unsko-sanske županije evidentirano oko 44.000 migranata – dodao je županijski ministar Kljajić.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USŽ potvrđeno je i kako je lokaciju nekadašnjeg kampa na Vučjaku obišao i protuepidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo, koji je naložio čišćenje čvrstog i tečnog materijala, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju lokacije i završno nasipanje terena./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

OSUĐEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR

Karađžićeva obrana traži ustupanje novog dokumenta za reviziju presude

Obrana bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića zatražila je od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove da se odredi sudac koji će omogućiti...