BIHAĆ U tijeku čišćenje i zatvaranje kampa Vučjak

Oko 700 migranata koji su u prethodnom razdoblju boravili u kampu na Vučjaku, jučer je autobusima premješteni u prihvatne centre Ušivak i Blažuj u Sarajevu.

Postupak izmještanja protekao je bez ijednog incidenta, a uspješno su ga realizirali pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije (MUP-a USŽ), volonteri županijske i gradske organizacije Crvenog križa, medicinski timovi Doma zdravlja Bihać, Služba za poslove sa strancima u BiH i predstavnici međunarodnih organizacija.

– Sve je urađeno besprijekorno i zato pohvala svima koji su sudjelovali u izmještanju ovih ljudi u humanije životne uvjete. Ovim smo stvorili preduvjete za zatvaranje kampa na Vučjaku, a sada čekamo i definitivno otvaranje Prihvatnog centra Blažuj, kako bismo mogli izmjestiti i oko 500 migranata iz napuštenih objekata, te s gradskih ulica Bihaća – kazao je premijer USŽ Mustafa Ružnić.

Volonteri Crvenog križa od jutros rade na uklanjanju tehničkog materijala u kampu na Vučjaku, dok će javna komunalna poduzeća preuzeti obavezu odvoza otpada i vraćanja lokacije u prijašnje stanje.

– Danas i sutra čistimo, tako da ćemo brzo stvoriti uvjete za zatvaranje kampa. Pokupit ćemo iskoristive šatorske konstrukcije, dok ćemo sav otpad sortirati i prevesti na deponiju – istaknuo je tajnik Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić.

Ministar unutarnjih poslova USŽ Nermin Kljajić napomenuo je da će se u idućem razdoblju pokušati kontrolirati smještajni kapaciteti na području županija, koji ne bi smjeli nadmašiti brojku od 3.200 mjesta u četiri postojeća privremena prihvatna kampa.

– To je neka brojka s kojom se možemo nositi i koju možemo držati pod kontrolom. Na osnovu prijašnjih dogovora u Biri bi trebalo biti smješteno najviše 1.500 ljudi, Miralu 700, Borićima 580 i Sedri 420. Skoro da su svi ovi kapaciteti trenutno nadmašeni, što nije nikakvo iznenađenje, jer je samo u ovoj godini u Unsko-sanske županije evidentirano oko 44.000 migranata – dodao je županijski ministar Kljajić.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USŽ potvrđeno je i kako je lokaciju nekadašnjeg kampa na Vučjaku obišao i protuepidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo, koji je naložio čišćenje čvrstog i tečnog materijala, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju lokacije i završno nasipanje terena./Fena/HMS/

Najnovije