BIH ULAZI U NOVU DRAMATIČNU KRIZU Ovo je 10 zaključaka koje je noćas uvojila Narodna skupština RS

Narodna skupština RS (NSRS) noćas je na 11. posebnoj sjednici usvojila Informaciju o razmatranju aktuelne sigurnosne i političke situacije – prijedlog predsjednika Republike, predsjednika Narodne skupštine, predsjednika Vlade i srpske članice Predsjedništva BiH i Zaključke u vezi s tom informacijom.

Usvojeni su Zaključci klubova zastupnika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i zastupničkih grupa SPS i DNS:

1. Narodna skupština RS traži da se od “kolonijalne uprave u roku od sedam dana ponište sve odluke Christiana Schmidta”.

Ukoliko se prvi zaključak ne ispuni, Narodna skupština RS traži da se u najkraćem roku održi sjednica Parlamentarne skupštini BiH i proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik; da se zabrani organima BiH primjena tih odluka; da proglase web stranicu OHR neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata; da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija; da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti SIP u njegovom antiustavnom djelovanju; da se postigne politički konsenzus o daljem europskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza i da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.

3. Ukoliko se ne ispoštuje Zaključak broj 2. Narodne skupštine RS, Narodna skupština RS traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na razini BiH i da se više ne vraćaju u taj proces.

– Narodna skupština RS traži od političkih stranaka iz RS koji su u partnerstvu sa političkim strankama iz Federacije na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo.
– Narodna skupština RS će donijeti svoju Deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
– RS će aktivirati sve zaključke i odluke Narodne skupštine i drugih institucija i nastaviti ih izvršavati.
– RS će se povući iz svih sporazuma (o vojsci, neizravnim porezima, VSTV) u isto vrijeme poštujući Ustav BiH.
– Narodna skupština RS će donijeti Izborni zakon RS.
– RS očekuje da se na predstojećem Uskršnjem saboru potvrdi kršenje Dayejtonskog sporazuma.

4. RS je opredjeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava RS.

5. Osuđujemo i odbacujemo protuustavno djelovanje dijela Međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna pozicija RS i ojačati institucije BiH.

6. Osuđujemo i odbacujemo korištenje Suda i Tužiteljstva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka tzv. visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti s odredbama Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa IV i X.

7. Osuđujemo i odbacujemo korištenje sankcija Ministarstva financija SAD kao sredstva pritiska na građane, političke stranke i organizacije, ali i demokratski izabrane dužnosnike RS kojima se krše njihova ljudska prava i slobode.

8. Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana RS i njenih dužnosnika, u cilju da se zastraši ili prinudi RS da prihvati protuustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, bit će smatrano aktom terorizma.

9. Narodna skupština RS zajedno sa nadležnim institucijama i organima RS će poduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralizirala posljedice protuustavnog djelovanja na svojoj teritoriji.

10. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja, priopćeno je iz NSRS.

Odmah po završetku 11. posebne sjednice, održana je i 12. posebna sjednica NSRS na kojoj je rano jutros usvojen Nacrt izbornog zakona RS./HMS/

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img