BiH se pridružuje Deklaraciji Zapadnog Balkana o zaštiti od duhanskog dima, za čistiji zrak i zdraviju budućnost

Ministarstvo civilnih poslova aktivno radi na pridruživanju Bosne i Hercegovine Deklaraciji zemalja Zapadnog Balkana o zaštiti od duhanskog dima. Ovaj dokument, odobren je i podržan od Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, a razlog za donošenje Deklaracije je zabrinjavajuće visoka prevalencija uporabe duhana u državama Zapadnog Balkana, koja je dostigla od 22 do 40 % kod odrasle populacije u 2022. godini, uz izrazito spor napredak u smanjenju tih stopa, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ministarstvo civilnih poslova uključilo se u aktivnosti prepoznavajući opasnosti povezane s uporabom duhana i nikotina. Duhanski dim sadrži tisuće kemikalija, od kojih je 250 štetnih, a najmanje 69 su poznati kancerogeni. S tim u vezi, važno je pridružiti se aktivnostima kojima će se zaštititi sadašnje i buduće generacije od rizika povezanih s uporabom nikotina i duhana, te izloženosti duhanskom dimu, navode iz Ministarstva.

Deklaracijom o zaštiti od duhanskog dima, naglašava se pravo svakog pojedinca na disanje čistog zraka, te je stoga dužnost društva zaštititi ovo osnovno ljudsko pravo. Znanstveni dokazi nedvosmisleno ukazuju da ne postoji siguran nivo izloženosti duhanskom dimu. Stoga samo potpuna, sveobuhvatna zabrana pušenja duhana u svim javnim prostorima, radnim mjestima i javnom prijevozu, koja će se pravilno provoditi, može biti učinkovita, smatraju u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Deklaracijom se poziva na povećanje ulaganja u kampanje podizanja javne svijesti. Predviđeno je da se u obrazovnim programima govori o štetnim efektima uporabe duhana i izloženosti pasivnom pušenju, kako za odrasle, tako i za djecu. Države potpisnice Deklaracije insistirat će na provedbi zakona protiv duhanskog dima, a radit će i na promociji programa odvikavanja od konzumiranja duhana kako bi se podržali korisnici duhana i nikotina u prestanku pušenja.

Deklaraciju Svjetske zdravstvene organizacije za Europu već su podržale Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, a ukoliko budu osigurana pozitivna mišljenja nadležnih zdravstvenih vlasti, očekuje se da će se i Bosna i Hercegovina pridružiti ovom izuzetno značajnom programu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img