Hrvatski Medijski Servis

BiH mogla izgraditi 460 km autoputeva bez marke kredita

Da su vlasti sav novac koji je prikupljen od akciza i putarina usmjerile ka izgradnji autoputeva, BiH bi danas bez ijedne marke zaduženja imala izgrađenih skoro 460 kilometara autoputova, pokazuju podaci koje smo dobili od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Podsjećanja radi, trenutno u BiH ima oko 200 kilometara autoputeva, za koje smo se zadužili za gotovo dvije milijarde maraka kredita, koje ćemo morati vraćati desetljećama po visokim kamatnim stopama.

Naime, prema podacima UIO, samo od akciza na naftu i naftne derivate BiH je od 2006. godine do kraja svibnja ove godine prikupila 3.917.885.658 maraka, dok je u istom periodu na ime putarina i naknada za izgradnju puteva prikupljena 3.554.599.681 marka.

Ukupno, za ove namjene je prikupljeno više od 7,5 milijardi maraka, pa ako se uzme podatak da kilometar autoputa u BiH prosječno košta oko 16,4 milijuna maraka, može se vidjeti da je bez kredita moglo biti izgrađeno oko 460 kilometara autoputeva.

Ovdje, pritom, treba imati na umu da je dio novca od putarina namijenjen ne samo za izgradnju autoputeva, već i ostalih cesta.

Podaci UIO pokazuju da je za naknadu za puteve u spomenutom periodu uplaćeno ukupno 2.342.514.958 maraka, što znači da je barem dio ovog novca trebalo da bude usmjeren i za ostale ceste. Ovdje, međutim, treba imati u vidu i da se za izgradnju i održavanje putne mreže znatna sredstva izdvajaju i iz naknada pri registraciji vozila, odnosno negdje skoro sto milijuna maraka na godišnjem nivou.

Međutim, od putarina namijenjenih isključivo za izgradnju autoputeva u istom periodu prikupljene su 1.212.084.722 marke, tako da, kada bismo ovom iznosu pridružili dio koji je prikupljen za akcize i izuzeli kompletan dio prihoda za puteve, opet proizlazi da je moglo biti izgrađeno oko 330 kilometara autoputeva, odnosno barem 50 odsto više od trenutno izgrađenih.

Gledano po godinama, na ime akciza smo najviše prikupili 2008. godine, kada je inkasiran 441 milijun maraka. U ovoj godini, u kojoj smo povećali akcize za izgradnju autoputeva, do kraja svibnja prikupljeno je oko 135 milijuna maraka.

Podaci EU pokazuju da je u Europi kilometar autoputa najskuplji u Austriji, i iznosi 12,87 milijuna eura po kilometru, dok je iza nje Mađarska sa 11,21 milion eura. Hrvatska je među najjeftinijim, u kojoj kilometar autoputa košta 6,6 milijuna eura, odnosno oko 13 milijuna maraka, što je nešto jeftinije nego u BiH.

Inače, kada se radi o izgradnji autoputeva širom Europe, Služba za reviziju EU je utvrdila da cijene znatno variraju od zemlje do zemlje, a da se razlike u cijenama ne mogu opravdati konfiguracijom terena, radnom snagom ili drugim mjerljivim objektivnim analizama. Također su utvrdili da zemlje često daju neprecizne podatke o očekivanoj frekvenciji prometa, odnosno ispostavi se da je stvarni obujam prometa manji od onog koji je naveden u zahtjevima za financiranje. U zaključku je navedeno da bi EU trebalo da centralizira bazu podataka sa troškovnikom, kako bi se cijena koštanja kilometra autoputa što je moguće više smanjila.

Zarade naftaša

Poduzeća koja se bave prodajom nafte i naftnih derivata zaradila su milijune u proteklom periodu, pokazuju podaci koje je prikupio banjalučki portal “Capital”.

Oni su izračunali da je “Hifa petrol” Sarajevo u 2017. godini utržio 297,1 milijun maraka, uz ostvarenu dobit od 12 milijuna.

U RS je među najprofitabilnijim naftašima “Nešković”, koji je prošle godine imao prihod viši od 164,3 milijuna maraka, odnosno dobit od 12,9 milijuna, što je za oko tri milijuna više nego što je imao u 2016. godini.

Među najvećim naftnim kompanijama je i “Petrol BH Oil Company”, čiji je osnivač “Petrol” iz Ljubljane. Ova tvrtka je prošle godine utržila 439,2 milijuna, te prikazala dobit od 5,7 milijuna maraka.

“Nestro petrol” Banjaluka 2017. godinu ja završio s prihodima od 220,2 milijuna i dobiti od 3,6 milijuna maraka.

“Holdina” Sarajevo, čiji je osnivač INA – Industrija nafte, imala je lani 854,2 milijuna maraka prihoda i dobit od 3,3 milijuna.

Prihodi na ime putarina

/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte