POZITIVNI TRENDOVI: U BiH raste industrijska proizvodnja, izvoz i zaposlenost

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja u prvih šest mjeseci ove godine koja potvrđuje nastavak trenda rasta ekonomije u BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Tako ekonomija BiH u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine bilježi realni rast veći od 2 posto, robni izvoz imao je nominalni rast od 5,7 posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju, industrijska proizvodnja veća je za 4,6 posto, što je praćeno i povećanjem broja zaposlenih u okviru bh. industrije. Broj zaposlenih u BiH u svibnju 2016. godine je uvećan za 1,6 posto u usporedbi sa istim mjesecom 2015. godine i iznosi 724,8 tisuća. Broj nezaposlenih u lipnju 2016. godine je smanjen za 4 posto i iznosi 518 tisuća.

Tijekom lipnja mjeseca 2016. godine, po osnovu PDV‐a prikupljeno je oko 292 milijuna KM prihoda, što je za oko 25 milijuna KM ili čak 9,2 posto više nego u lipnju prethodne godine.

Bosna i Hercegovina u prvom polugodištu 2016. godine ostvarila je povećanje ukupne vanjskotrgovinske robne razmjene, izvoza i uvoza, te smanjenje robnog deficita, dok je pokrivenost uvoza izvozom poboljšana u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupni bh. izvoz roba u prvih šest mjeseci 2016. godine iznosio je više od 4,5 milijardi KM, što predstavlja povećanje od skoro 3 posto u nominalnom smislu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Posmatrano po glavnim trgovinskim partnerima i blokovima tijekom prvog polugodišta 2016. godine, izvoz na tržište zemalja EU iznosio je 3,3 milijarde KM, što predstavlja povećanje od 5,6 posto. Ukupni bh. uvoz roba u prvom polugodištu 2016. godine iznosio je oko 7,7 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine u nominalnom smislu. Ukupni bh. vanjskotrgovinski robni deficit u prvom polugodištu 2016. godine iznosio je skoro 3,2 milijarde KM i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine smanjen je za 2,1 posto.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Godišnji izvještaj o vanjskotrgovinskom prometu oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene, koji sadrži Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o realizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2014. i Izvještaj o izdanim ispravama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, roba dvojne i posebne namjene za 2015.godinu

Ukupna vrijednost vanjskotrgovinskog prometa, prema izdanim ispravama za izvoz, uvoz i privremeni izvoz i uvoz oružja, vojne opreme i roba dvojne i posebne namjene, a na osnovu profaktura koje su dostavljene uz zahtjeve za izdavanje dozvola, u 2014. godini iznosila je 247.032.542,00 eura. Uvidom u realizaciju izdanih dozvola ukupna vrijednost realiziranog vanjskotrgovinskog prometa u ovoj oblasti iznosila je 105.209.141,00 eura.

Ukupna vrijednost venjskotrgovinskog prcmeta prema izdanim ispravama za izvoz, uvoz i privremeni izvoz i uvoz oružja vojne opreme, roba dvojne i posebne namjene, a na osnovu profaktura koja su dostavljene uz zahtjeve za izdavanje dozvola iznosila je 426.927.569, eura, što je za oko 75 posto više nego u prethodnoj godini. /HMS(

Najnovije

BEOGRAD

Sin srbijanske političarke skočio kroz prozor stana na petom katu

Stravična vijest stiže iz Beograda. Naime, 25-godišnji sin (J.I.) srbijanske političarke Sande Rašković Ivić, preminuo je nakon što je skočio kroz prozor stana u...