MAKROFINANCIJSKA POMOĆ

BiH dobiva prvu tranšu kredita od 250 milijuna eura

BiH bi danas trebala ratificirati sporazum s EU o dobivanju prve polovice od 250 milijuna eura makrofinancijske pomoći za suzbijanje posljedica covida, doznaju banjalučke Nezavisne novine.

Kako je rečeno, Dom naroda Parlamenta BiH bi u četvrtak trebao glasovati i odobriti Memorandum o razumijevanju koji podrazumijeva obvezu provođenja reformi, kao i prihvaćanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

To znači da će BiH konačno, nakon gotovo pola godine bezuspješnih pregovora s MMF-om o novom aranžmanu, prihvatiti aranžman koji podrazumijeva usvajanje nekoliko zakona o električnoj energiji i plinu, objedinjavanje računa fizičkih osoba pri Središnjoj banci BiH i još nekoliko uvjeta.

Do više informacija pokušalo se doći preko Ministarstva financija i riznice BiH, ali oni su samo kratko odgovorili kako je u tijeku proces ratifikacije, te kako to znači da ugovor još nije stupio na snagu.

U Uredu EU u BiH su pojasnili na koji način će funkcionirati mehanizam uvjetovanja dane makrofinancijske podrške s međunarodnim obvezama BiH, prvenstveno prema MMF-u.

– Isplata makrofinancijske pomoći će biti izvršena u dvije tranše. Prva tranša nema uvjeta, a bit će isplaćena nakon što BiH završi proces ratifikacije potpisanog Memoranduma o razumijevanju i Sporazuma o zajmu, koji je još u tijeku.

Isplata druge tranše ovisi od niza uvjeta koje BiH treba ispuniti. Uvjeti su navedeni u Memorandumu o razumijevanju i uključuju mjere politika u oblastima ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti financijskog sektora, transparentnosti i borbi protiv korupcije, te boljeg funkcioniranja tržišta rada./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAKON VOJNE VJEŽBE U SRBIJI

DODIK: Granica između RS i drugog entiteta se neće mjenjati, ona je međunarodno priznata

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je mirni razlaz u BiH jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena u...