NA SJEDNICI ZASTUPNIČKOG DOMA PARLAMENTA BIH

BiH dobila novo Vijeće ministara; HDZ BiH, SNSD i “Šestorka” u vlasti, SDA ide u oporbu

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas, na žurnoj sjednici, potvrdio Odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedateljice Vijeća ministara BiH, koju je dostavila predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ BiH).

Krišto je odluku dostavila Zastupničkom domu državnog parlamenta na potvrđivanje nakon što je iz Državne agencije za istrage i zaštitu i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zaprimila izvještaje o provjerama svih 19 kandidata – devet državnih ministara i deset zamjenika ministara.

Foto: FENA

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH je, nakon što je pročitala Odluku, pozvala zastupnike da je potvrde kako bi Vijeće ministara BiH moglo preuzeti odgovorne dužnosti i raditi na zajedničkom putu s Parlamentarnom skupštinom BiH u kontekstu stabilnosti, sigurnosti, a i europske budućnosti BiH.

Od prisutna 42 zastupnika, “za” potvrdu imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH glasala su 23 zastupnika.

Foto: FENA

Imenovani ministri i zamjenici ministara su nakon glasovanja položili svečanu zakletvu.

U sljedeće četiri godine na čelu Ministarstva vanjskih poslova BiH bit će lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, a njegov zamjenik je Josip Brkić, koji je i u prethodnom mandatu obnašao tu dužnost.

Državni ministar financija i riznice je kadar SNSD-a Zoran Tegeltija, koji je u prethodnom sazivu bio predsjedatelj Vijeća ministara BiH, a na listopadskim općim izborima izabran je u Zastupnički dom državnog parlamenta. Zamjenik ministra je Muhamed Hasanović.

Resor vanjske trgovine i ekonomskih odnosa vodit će Staša Košarac (SNSD), koji je i do sada bio na čelu tog ministarstva. Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je Ljiljana Lovrić.

Foto: FENA

Davor Bunoza (HDZ BiH) novi je ministar pravde BiH, a zamjenik ministra je Elvir Mahmuzić.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto, koji je do sada obnašao dužnost premijera Kantona Sarajevo, preuzet će resor komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH, dok će zamjenik ministra biti Ognjen Janjić.

Nova ministrica civilnih poslova je Dubravka Bošnjak (HDZ BiH), a Marijana Mojić je zamjenica ministrice u ovom resoru.

Na čelo Ministarstva sigurnosti dolazi Nenad Nešić (DNS), dok je Ivica Bošnjak zamjenik ministra sigurnosti.

Zukan Helez (SDP BiH) će u sljedeće četiri godine voditi Ministarstvo obrane BiH, a njegova dva zamjenika su Aleksandar Goganović i Slaven Galić.

Sevlid Hurtić (BH Zeleni) novi je ministar za ljudska prava i izbjeglice, dok će zamjenica ministra biti Duška Jurišić.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je za svoje zamjenike imenovala ministre Zorana Tegeltiju i Zukana Heleza.

Odluka o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedateljice Vijeća ministara BiH stupa na snagu danom potvrđivanja imenovanja u Zastupničkom domu PSBiH.

Danom stupanja na snagu te odluke dosadašnjim članovima Vijeća ministara BiH i zamjenicima ministara u Vijeću ministara BiH prestaje mandat./Fena/HMS/

Najnovije

STUTTGART

Pretres u Mercedesu zbog sumnje na korupciju

Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu, pored Stuttgarta, pretreseni su u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru...