HOFFMAN UPOZORAVA

BiH će se suočiti s dubljom migrantskom krizom, poplava “paloma” prosjačenja u Sarajevu!

Pritisak migranata na granice BiH ne jenjava, na području Unsko-sanskog kantona ih je oko 7.000 i ukoliko se ovaj problem ne počne rješavati BiH će se suočiti s dubljom migrantskom krizom, izjavio je Srni policijski savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

Hoffman je istaknuo da ilegalni migranti u Unsko-sanskom kantonu predstavljaju ozbiljan problem za stanovništvo koje je uglavnom prepušteno samo sebi i sve teže podnosi taj ogroman pritisak.

“Putevi migranata od ulaska u BiH iz Srbije ili Crne Gore, usmjereni su prema zapadu. Neki se zadržavaju u istočnom i središnjem dijelu BiH”, rekao je Hoffman.

Prema njegovim riječima, posebno pogodna za prelazak noću je takozvana “plava granica”, odnosno rijeka Drina dužine oko 300 kilometara, koja je idealna da ilegalni krijumčari ostvare nezakonitu zaradu.

On je naveo da je granična policija jučeru jutru na graničnom prelazu Izačić 60 državljana Afganistana spriječila da ilegalno prijeđu u Hrvatsku.

“Ima ih dosta u Sarajevu gdje postoje dva prihvatna centra, ali glavni dio i najveći pritisak je na teritoriji Unsko-sanskog kantona gdje su eskalirali problemi i gdje se sigurnosna situacija sve više usložnjava”, rekao je Hoffman.

Prema njegovim riječima, neshvatljiva je indolentnost vlasti čak i u Sarajevu u kojem su migranti preplavili ulice i u kojem postoji trend takozvanog “paloma prosjačenja”, što se odigrava naočigleg Službe za poslove sa strancima i kantonalnog MUP-a.

Granična policija, napomenuo je Hofman, ima dobru suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela i Agencijom za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ koji im dolaze na ispomoć i voljni su im pomoći u borbi protiv ilegalne migracije.

Za njega je neshvatljivo da jedna zemlja tolerira situaciju da netko tko je već nezakonito prešao granicu i dalje nezakonito boravi na toj teritoriji, da nisu ni pod kakvom kontrolom i da krše brojne zakone te zemlje.

Hofman je naveo da je u više od 90 posto slučajeva riječ o ekonomskim migrantima s krajnjim ciljem da uđu u neku zemlju EU i da nema nikakvih razloga zbog kojih bi se njihovo zadržavanje u BiH ili drugim zemljama moglo opravdati.

“Imamo u vidu da je najveći broj migranata iz Pakistana, Alžira, Bangladeša i Maroka, zemalja koje nisu u ratnom stanju. Svakom tko je dobronamjeran i opredijeljen za vladavinu prava, jasno je da onaj tko nezakonito pređe granicu BiH pod navedenim razlozima, kod nas nema što tražiti. Naša vlast bi trebalo žurno vrati ekonomske migrante u zemlje iz kojih su došli”, naglasio je Hoffman.

Hoffman je ukazao da je Granična policija BiH prva na udaru vala migranata, da nisu adekvatno popunjeni, te je naveo podatak da je prema Pravilniku donesenom prije 20 godina kada nije bilo ni pomisli da će se suočiti s izazovima migranske kize, imaju 450 policijskih službenika manje od potrebnog.

Radi prevladavanja pravnih poteškoća, Hofman je naveo da su predložili izmjene i dopune postojećeg Pravilnika, kojim bi trebalo kadrovski ojačati do oko 1100 policijskih službenika, te da se, dok Vijeće ministara ne usvoji predložene izmjene i dopune, snalaze kako znaju.

“Kad govorimo o borbi protiv ilegalnih migracija, Granična policija mora preuzeti najnovije tehnologije kojima se služe svi koje žele efikasnu borbu u ovoj oblasti. To znači da svaki granični policajac treba raspolagati skenerom kojim može elektronskim putem uzeti od migranta, koji nema nikakve identifikacijske dokumente, biometrijske podatke koje bi proslijedili u bazu i veoma brzo znali iz koje zemlje dolazi”, pojasnio je Hoffman.

Pored toga, dodao je, njihovom radu bi uveliko pomogli dronovi kojim se iz zraka u svakom momentu efektivno može pratiti prelazak granice.

On smatra da bi Granična policija mogla u punom kapacitetu nastaviti suradnju s Agencijom za zaštitu vanjskih granica EU / Fronteks/, čiji proračun za ovu godinu iznosi pola milijardi eura, od čega bi dio bio usmjeren prema dodatnom kapacitiranju i tehničkom opremanju Granične policije BiH.

Hoffman je izrazio uvjerenje da bi jedan od glavnih rezultata te suradnje bio manji broj ilegalnih migranata na teritoriji BiH./Srna/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije