BIDEN OTKRIO: U zamjenu za ratifikaciju članstva Švedske u NATO, Turska će dobiti američke zrakoplove F-16

Američki predsjednik Joe Biden poslao je pismo liderima ključnih odbora u Kongresu u srijedu obavještavajući ih o svojoj namjeri da počne službeni proces prodaje borbenih aviona Lockheed Martin F-16 Turskoj kad Ankara dovrši proces pristupanja Švedske NATO-u, navodi Reuters.

U pismu najvišim republikanskim i demokratskim članovima odbora za vanjske poslove Senata i Zastupničkog doma, Biden je zatražio da se odobri prodaja “bez odgađanja”, rekao je američki dužnosnik.

Ranije u srijedu, Bijela kuća je poslala pismo članovima Kongresa pozivajući se na odobrenje prodaje aviona F-16 i kompleta za modernizaciju Turskoj od 20 milijardi dolara, izjavila su za Reuters četiri izvora upoznata s pismom.

Turski parlament ratificirao je u utorak kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, otklanjajući veliku prepreku proširenju zapadnog vojnog saveza nakon 20 mjeseci odlaganja.

Izvori su rekli da je pismo poslano u srijedu, te da Bidenova administracija još nije službeno obavijestila Kongres o planovima za prodaju aviona.

Kašnjenje Turske u odobravanju ratifikacije bila je glavna prepreka za dobivanje odobrenja Kongresa za sporazum o borbenim zrakoplovima.

Zastupnici su rekli da čekaju Tursko odobrenje za članstvo Švedske u NATO-u – uključujući potpis predsjednika Tayyipa Erdogana – prije nego što odluče o odobrenju prodaje./Fena/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img