Biden izdao uredbu kažnjavanja Židova koji napadaju Palestince u Zapadnoj obali

Američki predsjednik Joe Biden izdao je uredbu po kojoj će se kažnjavati židovski doseljenici koji napadaju Palestince u okupiranoj Zapadnoj obali nakon napada Hamasa na jug Izrael 7. listopada, potez koji je Izrael nazvao “nepotrebnim”.

Uredba uspostavlja sustav za uvođenje financijskih sankcija i viznih ograničenja protiv pojedinaca za koje se ustanovi da su napadali ili zastrašivali Palestince ili otimali njihovu imovinu, rekla su novinarima dva viša dužnosnika iz Bidenove administracije.

UN: Napadi doseljenika se više nego udvostručili od 7. listopada

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da su se više nego udvostručili napadi doseljenika u gotovo četiri mjeseca od Hamasova napada na Izrael 7. listopada i izraelskog odgovora u Gazi.

Uredbom se zamrzava imovina inkriminiranih pojedinaca u SAD i zabranjuje Amerikancima da s njima posluju. Biden i drugi viši američki dužnosnici višekratno su upozoravali da Izrael mora nešto poduzeti kako bi zaustavio nasilje izraelskih doseljenika protiv Palestinaca u Zapadnoj obali.

“Takvo djelovanje predstavlja veliku prijetnju miru, sigurnosti i stabilnosti u Zapadnoj obali, Izraelu i regiji Bliskog istoka te ometa realizaciju potpuno nezavisne palestinske države koja bi postojala rame uz rame s Izraelom”, rekao je jedan od viših dužnosnika.

Izrael: Ovo su nepotrebni i neuobičajeni koraci

Zapadna obala, uz Gazu među teritorijima na kojima Palestinci žele osnovati državu, doživljava porast nasilja proteklih mjeseci uslijed širenja židovskih naselja i višegodišnjeg zastoja u mirovnim pregovorima kojima je posredovao SAD.

Nakon Bidenove uredbe, Izrael je priopćio da se radi o “nepotrebnim neuobičajenim koracima jer se većina doseljenika na Zapadnoj obali drži zakona”.

“Izrael poduzima mjere protiv onih koje krše zakon bilo gdje i po ovome pitanju nema potrebe za neuobičajenim mjerama”, priopćio je ured premijera Benjamina Netanyahua.

Izraelski ministar: Kampanja “doseljeničkog nasilja” je antisemitska laž

Izraelski ministar financija Bezalel Smotrich, čelnik krajnje desne stranke Religiozni cionizam, koja se zalaže za širenje židovskih naselja, prkosno je komentirao Bidenovu uredbu.

“Kampanja ‘doseljeničkog nasilja’ je antisemitska laž koju neprijatelji Izraela šire s ciljem klevete prvih doseljenika i doseljeničke inicijative, kako bi im naudili i time ocrnili cijelu državu Izrael”, rekao je Smotrich.

Od Bliskoistočnog rata 1967., Izrael drži pod okupacijom Zapadnu obalu rijeke Jordan, koju Palestinci žele za središnji dio svoje nezavisne države. Izrael ondje gradi židovska naselja koja većina zemalja svijeta smatra ilegalnima. Izrael to osporava i poziva se na povijesne i biblijske veze s tim teritorijima./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img