BIDEN: Ako napustimo Ukrajinu, što mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama?

Američki predsjednik Joe Biden je jučer tijekom obraćanja u Bijeloj kući upozorio na to da bi ukidanje financijske pomoći Ukrajini moglo dovesti do krize u zemljama Balkana.

“Ako odemo, a Rusija izdržati njihov napad i pobijedi Ukrajinu, što mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama? Što mislite da će se dogoditi od Poljske do Mađarske?” upitao je.

“Rusija bi mogla dobiti rat za nekoliko tjedana”

Glavni Bidenovi suradnici otvoreno su rekli zastupnicima na privatnom sastanku u srijedu da bi, ako Kongres uskoro ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, Rusija mogla dobiti rat za nekoliko tjedana – u najboljem slučaju za nekoliko mjeseci, piše NBC News.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines su tada naveli kako nije slučajno da je Putin pokrenuo svoj najveći zračni napad od početka invazije na Ukrajinu nakon što Kongres prošlog mjeseca nije odobrio dodatnu pomoć.

SAD je do sada bio najveći ukrajinski dobavljač vojne pomoći. Kongres to stopirao
Bijela kuća je 27. prosinca objavila konačno reduciranje količine oružja i vojne opreme za Ukrajinu. Iako europske nacije, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačku, pružaju određenu financijsku potporu, SAD je najveći ukrajinski dobavljač vojne pomoći. Ali republikanci u Kongresu zadržavaju desetke milijardi dolara budućih vojnih sredstava za Kijev. Sve dok Kongres to ne odobri, više neće biti potpore.

Kongres je od početka ruske invazije odobrio više od 110 milijardi dolara pomoći KIjevu, ali nije odobrio nikakva sredstva otkad su republikanci preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom u siječnju 2023. godine.

Što čeka Ukrajinu ako izgubi vojnu pomoć?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i Biden urgiraju da Kongres odobri novi paket pomoći od 61.4 milijarde dolara, ali republikanci odbijaju odobriti pomoć bez dogovora s demokratima o jačanju sigurnosti duž američko-meksičke granice. No čak i kad bi republikanci popustili i pristali na nastavak pomoći, ona bi vjerojatno bila značajno manja.

Bez dodatne pomoći SAD-a, procjenjuju zapadni dužnosnici, Ukrajina bi najprije ostala bez raketa dugog dometa, zatim projektila protuzračne obrane, a kasnije i topničkog streljiva i projektila kratkog dometa kao što su protutenkovske rakete Javelin i protuzračne rakete Stinger.

Problem i s pomoći EU, Mađarska stavila veto

Zelenski ima problema i s osiguranjem dodatne vojne pomoći Europske unije. Naime, novi program pomoći EU vrijedan 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine trebao je biti dogovoren prošlog prosinca. Mađarski premijer Viktor Orban stavio je veto na taj plan, dovodeći u pitanje korisnost pomoći Ukrajini i navodeći da je odluka EU da zamrzne sredstva namijenjena njegovoj zemlji bila pogrešna.

No predstavnici država članica odlučili su prije desetak dana većinom glasova u Bruxellesu započeti pregovore s Europskim parlamentom o planovima pomoći. Cilj je omogućiti provedbu programa pomoći što je prije moguće nakon eventualnog popuštanja Orbana.

Ako se uskoro ne nađe rješenje s Mađarskom, ostale članice EU namjeravaju djelovati kao skupina od 26. Za 1. veljače najavljen je poseban EU summit o tome kako dalje. Bruxelles se nada da će Mađarska odustati od svog otpora kako bi izbjegla daljnje komplikacije./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img