Biciklisti u Japanu plaćaju kaznu ako previše zvone

U Japanu, kao i u mnogim drugim zemljama, sve više se koristi bicikl, prevozno sredstvo koje je posebno u tijeku pandemije koronavirusa postalo jako popularno. Međutim, vlasti u Japanu su odlučile pojačati kaznenu politiku prema nesavjesnim biciklistima.

Vlada je u utorak odobrila stupanje na snagu nedavno revidiranog Zakona o saobraćaju kojim su pooštreni propisi za bicikliste, s obzirom na nagli porast njihovog broja zbog pandemije koronavirusa.

Zakon će stupiti na snagu 30. lipnja, a u njemu će se naći novi propisi vezani i za nepažljive vozače automobila. Po novim propisima, između ostalog, zabranjuje se zvonjava koja uznemirava ostale bicikliste, nepotrebno kočenje i blokiranje biciklističke staze, koje su, na primjer, u Tokiju poznate po svojoj sigurnosti.

Biciklisti stari 14 i više godina bit će obavezni pohađati kurs o sigurnosti u prometu ukoliko dva puta u roku od tri godine prekrše pravila. Ukoliko ne upišu kurs, platit će kaznu od 500 eura.

Agencija Kjodo navodi da je prošle godine japanska prometna policija registrirala više od 26.000 slučajeva opasnog ponašanja biciklista, od kojih je samo 328 prošlo kurs o bezbjednosti.

Prošle godine zabilježeno je 80.000 prometnih nezgoda u kojima su učestovali biciklisti, a smrtno je stradalo 433 povrijeđena./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije