BH NOVINARI: Od 5. listopada do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze

Udruga BH novinari pridružilo se Međunarodnoj federaciji novinara – #IFJ, Nacionalnom sindikatu novinara Velike Britanije i Sindikatu novinara Palestine u kampanji zaštite svih novinara i medija koji izvještavaju iz Pojasa Gaze. Tim je povodom danas ispred Vječne vatre upriličeno okupljanje novinara sa sjedištem u Sarajevu kako bi iskazali solidarnost s kolegama te i na ovaj način poručili “Stop ubijanju novinara u pojasu Gaze”.

Okupljanje novinara upriličeno je i u Banja Luci, Tuzli, Zenici i drugim gradovima.

Glavna tajnica udruge “BH novinari” Borka Rudić ovom prilikom je istakla kako je Međunarodna federacija novinara (IFJ) objavila da je od 5. listopada 2023. do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze.

– Od toga najviše palestinskih novinara, njih 92. Živote je tijekom obavljanja svoga posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanonskih novinara. Zločin nad ovim novinarima je nedopustiv. I mi jednako žalimo za svim našim kolegama koji su ubijeni tijekom izvještavanja iz Pojasa Gaze. Iz Bosne i Hercegovine upravo danas šaljemo poruku da je zločin nad novinarima nedopustiv. Novinarstvo je javno dobro i novinari moraju imati minimum sigurnosnih uvjeta. Bez obzira izvještavaju li iz centra Sarajeva danas ili iz ratnog područja Pojasa Gaze – navela je Rudić.

Ona je također istakla da Bosna i Hercegovina i novinari Bosne i Hercegovine imaju najviše prava zahtjevati siguran rad novinara i sankcioniranje onih koji su počinili zločine nad novinarima i drugim medijskim djelatnicima.

– U Bosni i Hercegovini je tijekom rata ubijeno najmanje 80 novinara, novinarki, fotoreportera, snimatelja, vozača. Dakle svih onih koji su svojim radom doprinosili da se istina o ratu u BiH proširi. Znači za četiri godine rata u BiH je ubijeno 80 novinara. A za četiri mjeseca rata u Pojasu Gaze mnogo više. Pošaljimo poruku svima, prije svega međunarodnim organizacijama da ne smiju bez ikakvih reakcija gledati šta se događa novinarima – kazala je Rudić./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img