OSVRT „Bh blok“ i politički janjičari

Njihovo je članstvo bošnjačko, njihovo je biračko tijelo bošnjačko, njihova je politička agenda bošnjačka. No, oni odbijaju da ih se zove onim što jesu- bošnjačkim blokom. Oni su, ono što nisu- BH Blok. – Mi ne pristajemo biti bošnjački partner Čoviću i Dodiku za formiranje vlasti, kaže jedan od njih.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Bh. Blok. Tako su SDP, Naša stranka i DF, nazvali svoj postizborni politički savez, iako im nedostaju dvije od tri strane bosanskohercegovačkog trokuta- hrvatska i srpska.

Srpsku predstavlja Milorad Dodik i koalicija koju predvodi, hrvatsku Dragan Čović kojeg je podržalo 85 posto hrvatskih birača izašlih na izbore, a nakon izbora i sve hrvatske stranke uključene u Hrvatski narodni sabor. Čović i HNS predstavljaju 98 posto birača hrvatske nacionalnosti.

No, samozvani „Bh blok“ , ponaša se kao što se godinama unazad ponašao predvodnik te koalicije- SDP. Oni se odbijaju legitimirati kao bošnjačka politička grupacija, ne zbog toga što se tako ne osjećaju, ili što još ne znaju što su, već što žele, lažno se predstavljajući kao bosanskohercegovačka, multietnička politička opcija, oteti ono što je hrvatsko i srpsko. Primarno u Federaciji BiH, jer u Republici Srpskoj, za sada, ne mogu.

U danima koji slijede oko pregovora o formiranju vlasti Nikšić, Komšić i Kojović, i stranke derivati SDA, osim što će odbijati izmjene Izbornog zakona prema presudi Ustavnog suda BiH, koja nalaže da Bošnjaci ne biraju Hrvate ( Srbe i Ostale) u Federalni Dom naroda, tvrdit će i kako HDZ i HNS „nemaju ekskluzivno pravo predstavljati Hrvate“. Premda načelo demokracije kaže kako vlast pripada narodu i potiče iz naroda, a narod u vlasti predstavlja onaj tko dobije nadpolovičnu podršku pripadnika tog naroda izašlih na izbore, samozvani „Ljevičari“ i „Građani“ uvjeravat će javnost kako i oni imaju pravo zastupati Hrvate u Federalnoj vladi, jer se samodeklariraju kao bosanskohercegovački, „multietnički blok“.

A  multietničnost oni shvaćaju kako pravo građana- Bošnjaka da na izborima biraju sebi slične Hrvate i Srbe- političke janjičare, koji će i misliti i govoriti ono što je njihovom uhu milo čuti, da bi ih onda postavljali na pozicije predstavnika Hrvata i Srba. Cilj je pomoću političkih janjičari, stvoriti imitaciju BiH. Amputirati autentičnu hrvatsku i srpsku odrednicu Bosne i Hercegovine i zamjeniti je lažnom.

I takvi danas slave ZAVNOBiH. Ali, onaj krivotvoreni, prema kojem Bosna i Hercegovina više nije „i hrvatska i muslimanska i srpska“, već tek „država ravnopravnih građana“ i nepostojećeg naroda “Bosanaca i Hercegovaca” . Po njima, odnosno jednom od njih u Drugom svjetskom ratu u BiH nije ni bilo Hrvata, Muslimana i Srba, već se protiv fašista borio fiktivni „bosanskohercegovački narod“, protiv kojih se eto i on danas bori. A fašisti su svi koji mu spočitavaju da su ga Bošnjaci izabrali kao „Hrvata – janjičara“ u Predsjedništvo, kao ubojicu političkog subjektiviteta, suvereniteta, konstitutivnosti  naroda iz kojeg, kako on sam kaže, „potječe“, a kojem već odavno ne pripada.

No, kako što janjičari, štro su ih sultani iz Carigrada slali da bi ubijali svoje sunarodnjake, nisu uspjeli spasiti Osmansko carstvo od propasti, tako  se ni današnja Bosna i Hercegovina ne može očuvati korištenjem političkih janjičara, kao ubojica suvereniteta naroda kojemu su nekada pripadali. Tako ju se jedino može uništiti./HMS/

Najnovije

BEOGRAD

Sin srbijanske političarke skočio kroz prozor stana na petom katu

Stravična vijest stiže iz Beograda. Naime, 25-godišnji sin (J.I.) srbijanske političarke Sande Rašković Ivić, preminuo je nakon što je skočio kroz prozor stana u...