ČOVIĆ U JAJCU

Bez izmjene Izbornog zakona nećemo ući u partnerski odnos s drugim strankama

Svečanom akademijom, sinoć je u kraljevskom gradu svečano obilježena 30. obljetnica utemeljenja HDZ-a BiH Općinske organizacije Jajce, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović, uz stranačko izaslanstvo, posjetio je župni ured u Podmilačju, gdje je razgovarano o potpori pri izgradnji crkve. Nakon toga, održan je radni sastanak s članovima OO HDZ BiH Jajce, na kojem je bilo riječi o dosadašnjim aktivnostima općinske organizacije HDZ-a u Jajcu i njenim budućim planovima. Naglasak je bio na pripremi i potrebitim aktivnostima za lokalne izbore.

Nakon sastanka, Čović je uz stranačko izaslanstvo izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u BiH, položio je na Spomen obilježju hrvatskim braniteljima u središtu Jajca, te nazočio svečanosti obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja HDZ-a BiH Općinske organizacije Jajce.

Obraćajući se na svečanoj akademiji, Čović je kazao kako je 30 godina za neke možda dugo razdoblje, za neke kratko, ali puno je onih kojih su se  paleći svijeće, i u  minutama šutnje spomenuli kao pokojnih, a koji su gradili HDZ BiH.

-Maloprije je spomenuto kako dolaze mladi a stariji odlaze. Na poseban način pozdravljam mlade ovdje, osobito vas dame, vidim puno vas ima ispred mene ovdje, jer vi jeste, uz naše Utemeljitelje, jedna snaga HDZ-a BiH, stožerne stranke hrvatskog naroda.

-Vama dragi prijatelji iz HNS-a, od srca hvala na nazočnosti večeras, i na jednoj mudrosti koju pokazujemo kako bi kao narod poslali poruku da nas se neće moći lako razdvojiti. Bez obzira što tko priča, tko prepoznaje dobre ili loše putove vođen jednom, drugom ili trećom političkom opcijom, HDZ BiH jest izrasla u stožernu stranku hrvatskog naroda u BiH. Uvjeren sam da će sada biti sve više projekta HNS-a kako bi praktično pokazali prijateljima iz bošnjačkog i srpskog naroda da hrvatski narod, koliko god bio malobrojan je najveći narod u Bosni i Hercegovini, istaknuo je Čović.

Podsjetio je i na iskušenja koja su se stavljala pred Hrvate u BiH,

-Jednako puno iskušenja i dijeljenja hrvatskog nacionalnog bića u BiH, kao što je to bilo i u mnogim od ovih 30 godina. Osobito onih s početka 2001. godine, dobar dio vas se sjeća i Hrvatske samouprave. Kako se tada pokušavalo da nestane hrvatski narod s političke scene u BiH. I u tome nitko nije uspio. A bilo su uistinu izraženi autoriteti izvana i iznutra koji su imali različite vizije. Dva entiteta, nema ni u jednom u kojem je hrvatski narod brojniji. I danas kad slušate ne može nitko napraviti bilo koju razinu vlasti bez hrvatskog naroda. Jer, to je pozicija koju moramo sačuvati, ne da bi nekoga ucjenjivali ili pokušali blokirati, kao što nam nekad kažu, ili da bi bili na jednoj ili drugoj strani, bez obzira je li u pitanju srpski ili bošnjački narod, jasno je poručio  Čović.

Dodao je da su Hrvati jedini iskreni zagovornici euroatlantskog puta BiH.

-Nekad kad im odgovara smo jedno, nekad drugo. A mi smo upravo ono što jesmo. Predstavnici hrvatskog naroda, to uistinu moraju shvatiti kao zbilju političkog trenutka, bez obzira kakav će politički trenutak biti u nekom vremenu. Mi prije svega brinemo o hrvatskom narodu, brinemo da očuvamo svoju domovinu, brinemo da budemo u planu euroatlantskih integracija BiH, jer nitko do Hrvata ne želi euroatlantske integracije, kazao je Čović.

Naglašena je i važnost izmjena Izbornog zakona.

-Ono što želimo promijeniti je upravo to da osiguramo da se razumije isključivo poštivanje Ustava BiH koji precizno kaže: hrvatski, bošnjački i srpski narod su tri konstitutivna naroda u BiH, a konstitutivnost je nadkrovljujuća ustavna kategorija za BiH. I to se nemojte umoriti ponavljati. Kao konsenzus našeg odlučivanja ili legitimno predstavljanje kao jedina mogućnost kroz Ustav i Izborno zakonodavstvo kada su u pitanju predstavnici tri konstitutivna naroda, na svim razinama vlasti gdje je to Ustav kazao. I to ćemo ponavljati dok ne izmijenimo Izborni zakon, jasno je istaknuo Čović.

Poručeno je da HDZ BiH neće ući u partnerski odnos s drugim strankama bez izmjene Izbornog zakona, bez obzira tko je u pitanju.

-Bez izmjene izbornog zakona mi nećemo ući u partnerski odnos s drugim strankama. Bez obzira koja je u pitanju. Na pitanje hoće li biti neke druge federalne vlade, bez izbornog zakona neće je biti. Jer mi nemamo partnera koji razumije Ustav BiH i poziciju svakog konstitutivnog naroda i primarno najmalobrojnijeg hrvatskog, pa zašto bi onda imali partnera za ulazak u vlast. Nema trgovine protiv interesa. To je ona crta, ispod koje se ne može ići bez obzira kakav će politički pritisak biti na one koji predvode ovu državu. Biramo riječ i kad ovdje govorim, i o prijateljima Srbima i Bošnjacima, jer čine zajedno s nama ovaj prostor i zajedno ćemo graditi Bosnu i Hercegovinu, kazao je dr. Čović.

Predsjednik OO HDZ-a Jajce Ivo Šimunović pozdravio je sve nazočne i čestitao ovu veliku obljetnicu, svim članovima koji su doprinijeli ili doprinose svojim nesebičnim zalaganjem kako bi stranka iz godine u godinu rasla, te postala nezaobilazan čimbenik u kreiranju lokalne politike. Šimunović je izrazio nadu da će tako i ostati, te pozvao sve na dodatne napore kako bi imali još bolje rezultate na lokalnim izborima.

Nazočne je pozdravio i predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH Željko Raguž koji je čestitao članovima stranke u Jajcu, napomenuvši kako je svima zajednički cilj djelovanje od kojeg se ne smije odustati usprkos svim izazovima koji su prisutni. Raguž je uz pohvale općinskoj organizaciji HDZ-a BiH Jajce, njenom vodstvu i svim članovima zaželio uspješan rad i još bolje rezultate u budućem razdoblju./HMS/

1 COMMENT

  1. Nazalost opet katolicki svecenici nastavljaju kao glasnogovornici hdz politike koja je u suprotnosti sa Isusovim naukom i krscanstvom.Opet hdz glavesine daju novac sumnjivog porijekla svecenicima da agitiraju za njihovu nedemokratsku politiku.A gdje je tu pravda ,sloboda misli i izrazavanja hrvatski krscanski narode?

Comments are closed.

Najnovije