MINISTAR FINANCIJA I RIZNICE BiH

Bevanda potpisao ugovor o zajmu s EBDR-om 30 milijuna eura koji će ići bankarskom sektoru

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nessl potpisali su danas sporazum o zajmu u vrijednosti 30 milijuna eura namijenjen za potporu Agenciji za osiguranje depozita (AOD) i bankarskom sektoru u BiH.

Ministar Bevanda naglasio je da je izuzetno značajno što su ova sredstva osigurana u vremenima pandemije kada se mijenja stanje u ekonomiji, a time i u bankarskom sektoru što otvara određene rizike poslovanja.

“Financijski sektor je stup svake ekonomije i njegova stabilnost predstavlja prioritet svake države. Agencija je jedan od sudionika mreže za financijsku sigurnost ima posebnu ulogu u očuvanju stabilnosti. Zbog toga je ovaj projekt još važniji“, naglasio je Bevanda.

Projekt će se provoditi tako da će Agencija osigurati Stand-by aranžmane u vidu kreditne linije u iznosu od 30 milijuna eura imati na raspolaganju dostupna rezervirana sredstava koja se mogu koristiti pod posebno definiranim uvjetima i okolnostima.

Ovim će biti ispunjeni i određeni uvjeti postojanja rezervne kreditne linije sukladno preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Temeljem ovog sporazuma uvjeti zajma su povoljni uz rok otplate od osam godina, uključujući pet godina grace razdoblja na otplatu glavnice, te otplata kredita u 16 jednakih polugodišnjih rata.

Ministar Bevanda naglasio je da suradnja s EBRD-om daje rezultate u mnogim oblastima života na području cijele BiH, a da je ovim sporazumom ojačan i bankarski sektor i agencija koja regulira ovu oblast.

Sporazum je i ovog puta potpisan korespondentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja virusa Covid-19 i propisanih epidemioloških mjera./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije