MINISTAR FINANCIJA I RIZNICE BiH

Bevanda obrazložio Prijedlog proračuna institucija BiH za 2020.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda je podsjetio zastupnike da je nacrt proračuna krajem ožujka dostavljen Predsjedništvu BiH, ali da je Predsjedništvo početkom travnja zadužilo Vijeće ministara BiH da ponovo razmotri nacrt proračuna, te da ga prilagodi novonastalim izvanrednim okolnostima, koje su u međuvremenu nastupile.

Po njegovim riječima, od tada je Ministarstvo financija krenulo u tehničku izradu proračuna, odnosno u izradu potpuno novog proračuna koje je uključivalo analizu svih proračunskih korisnika, rukovodeći se nekim principima da se umanjuje sve ono što se može umanjiti, „pri tom poštujući odredbe zakona koje se odnose na RAK, Ured za reviziju, Parlamentarnu skupštinu, gdje ono što je utvrđeno od njih mi automatski uklapamo u proračun“.

Bevanda je kazao da je Vijeće ministara BiH u lipnju utvrdilo nacrt proračuna , nakon čega je on 23. lipnja 2020. dostavljen Predsjedništvu BiH.

Podsjetio je da Predsjedništvo BiH na sjednici 26. lipnja usvojilo prijedlog zakona o proračunu institucija BiH za 2020 .

– Izmjena u odnosnu na dostavljeni nacrt prema Predsjedništvu je izmjena koja se odnosi na umanjenje kapitalnih izdataka kod Parlamentarne skupštine BiH za iznos 754 tisuće maraka – kazao je Bevanda, napominjući da je proračun za 2020. godinu pripreman na temelju Globalnog okvira fiskalne bilance, koji je usvojen u prosincu 2019. godine.

Nakon obraćana ministra Bevande uslijedila je zastupnička rasprava o predloženom proračunu.

Predsjedništvo BiH je 26. lipnja utvrdilo Priјеdlоg zakona o Proračunu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, s izmjenama u tekstu Zakona o Proračunu na stranici 11 – Parlamentarna skupština BiH – Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na stranici 9., član 6. Zakona o Proračunu na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta, saopćeno je tada iz državnog Predsjedništva.

Prethodno je Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt zakona o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH 2020. godine, kojim su uvažene okolnosti izazvane pandemijom Covida 19.

Ministarstvo financija i riznice je, uz prihvaćene korekcije, Nacrt proračuna dostavilo Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Proračun 2019. godine više za 30.000.000 KM ili tri posto. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807.552.931 KM i manje je za 18,2 milijuna KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu./Fena/HMS/

Najnovije

BJELORUSIJA

Uhićena 32 ruska plaćenika koja su htjela destabilizirati tu zemlju

Rusija je u petak izvijestila da se na njezin teritorij vraćaju 32 borca koja su u srpnju bila uhićena u Bjelorusiji, gdje su optuženi...