Bevanda o donatorskoj konferenciji u Bruxellesu: Nerealno očekivati pomoć od 2 milijarde eura

U Bruxellesu se danas održava donatorska konferencija za prikupljanje pomoći nastradalima u katastrofalnim svibanjskim poplavama u Bosni i Hercegovini i Srbiji, s ciljem da se prikupe dosad najveća sredstva za obnovu i rekonstrukciju, najmanje za razdoblje od narednih šest mjeseci, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na donatorskoj konferenciji sudjelovat će i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. On najvažnijim smatra da se što prije krene s obnovom kuća, škola i proizvodnih pogona kako bi se stvorili uvjeti za nastavak života.

-Najvažnije je da vjerodostojno prikažemo razmjere poplava i ove prirodne nesreće s kojom smo bili suočeni u BiH. Jednako je tako važno da će sve ono što dobijemo kao potporu biti transparentno potrošeno, a imat ćemo i monitoring nad utroškom ovih sredstava. To će sigurno donatori tražiti. To su znači dvije osnovne stvari na kojima moramo položiti ispit u Bruxellesu, izjavio je Bevanda za Večernji list.

Procijenjene štete od poplava su dvije milijarde eura, a šef diplomacije Zlatko Lagumdžija najavio je da BiH može očekivati do 180 milijuna eura pomoći.

Bevanda, međutim, kaže kako BiH ne može očekivati pomoć u iznosu visine šteta i to je svima jasno. -No, ja sam ozbiljan i ne bih se želio baviti prognozama. Naprosto zato jer će se donatori nakon izlaganja koje će imati BiH i Srbija opredijeljivati i potpisivati donatorske izjave. Imam informacije iz bilateralnih susreta, ali nije ozbiljno da prije odluke donatora o tome špekuliramo, kazao je Bevanda.

On smatra kako je najvažnije da BiH bude vjerodostojna na jednoj strani, a na drugoj da neće biti manipulacija sa sredstvima koja budu odobrena.Kaže kako će tretman Hrvatske kao članice EU, Srbije i BiH, u pogledu korištenja fondova EU biti istovjetan.

-No, građani koji su na najizravniji način osjetili razmjere ovih poplava očekuju da im ta pomoć što prije stigne.I osobno sam jako nestrpljiv da se ljudima osiguraju osnovni uvjeti. Ali već imamo prikupljena i aktivirana druga sredstva i sada je do vlasti entiteta, županija, općina da ih što prije distribuiraju. Novac je već na raspolaganju da se krene s obnovom, ali nemojte to pitati predsjedatelja Vijeća ministara, nego one kojima odlazi novac. Novac od MMF-a je otišao entitetima i mi ne možemo utjecati na to hoće li entiteti taj novac potrošiti za poplavljena područja ili će krpati rupe u proračunima, izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije