MINISTAR FINANCIJA I RIZNICE BiH

BEVANDA: Novac od MMF-a nije kod mene, već u Središnjoj banci

Vjekoslav Bevanda, ministar financija i riznice BiH danas je novinarima rekao da on ne “drži” sredstva MMF-a, te da je novac na računu Središnje banke BiH.

Upitan da kaže postoji li način da danas na sjednici Vijeća ministara budu odblokirana sredstva MMF-a, Bevanda je rekao da već više od mjesec dana traje hajka “da Bevanda nešto koči”.

“Bez obzira na dogovore političkih lidera, opstrukcija u sazivanju sjednice Fiskalnog vijeća, Zakon o fiskalnom vijeću je lex specialis i on tretira i ovu tematiku. Uredno sam se odazivao i prije na sjednice Fiskalnog vijeća, a koje su vezane za ovaj dogovor, nisu došli ni gospodin Fadil Novalić ni gospodin Senad Softić. Također smo razgovarali u prisustvu svih. Ja sam razgovarao i s američkim izaslanikom i sa svima. Tumače, kao što sam sad čuo, da ja mogu rasporediti sredstva iz Središnje banke. Ovdje se sve gubi u prijevodu, krivo su informirani i politički lideri. U aranžmanu s MMF-om fiskalni agent je Središnja banka, Ministarstva financija nema”, kazao je Bevanda, a prenose Nezavisne novine.

On je kazao da 61,5 posto sredstava ide FBiH, 37,5 RS, a jedan posto distriktu Brčko, te da je to nešto što je bilo u pismu namjere i u memorandumu.

“Fino piše FBiH i svih njenih deset kantona i RS. U sljedećem članku piše sredstva iz tog će se dijeliti, a ne povlačiti. Znači Središnja banka je izdala entitetima i distriktu Brčko zahtjev za upućivanje instrukcije i oni su uputili instrukciju i sad je prozivanje da nema ove odluke Vijeća ministara. Ona je u tajništvu dva puta oborena i treći put ako bude negdje političke volje da se iziđe iz ovoga, umjesto da se radi predstava, ona je spremna i u njoj se ništa neće mijenjati”, kazao je Bevanda.

Kaže da se neće valjati u blatu, da nije takav čovjek i da mu je stavljena meta.

“Bevanda je kriv za sve, ali se nosim s tim, a proći će sve ovo pa ćemo vidjeti tko je kriv”, kazao je Bevanda./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Prije sedam godina posadio 200 sadnica aronije, sada posjeduje 1.500

Manja obiteljska gospodarstva budućnost su domaće proizvodnje, a jedno takvo je plantaža aronije u mjestu Vir kraj Posušja.Miro Lovrić je umirovljeničke dane posvetio uzgoju...