MINISTAR FINANCIJA I RIZNICE BiH

BEVANDA: Jednoglasno usvojena Odluka o raspodjeli sredstava MMF-a

Odluka o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo financiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jednoglasno je usvojena na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH – izjavio je novinarima nakon sjednice ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda.

On je naveo da se ovom odlukom utvrđuje raspored povučenih sredstava Instrumenta za brzo financiranje od MMF-a u ukupnom iznosu od 265,2 milijuna specijalnih prava vučenja u protuvrijednosti konvertibilne marke po važećem tečaju na dan povlačenja sredstava.

Dodao je da će Ministarstvo financija i riznice izvršiti alokaciju sredstava Instrumenta za brzo financiranje, sukladno Odluci Fiskalnog vijeća BiH, potpisanom Pismu namjere i Memorandumu o razumijevanju u sljedećim omjerima – 61,5 posto za Federaciju BiH sa svojih 10 županija; 37,5 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Brčko Distrikt BiH.

Bevanda je rekao da otplatu duga vrše entiteti i Brčko Distrikt, sukladno zakonskim propisima kojima je regulirano izmirenje obaveza prema međunarodnim financijskim institucijama prema utvrđenim otplatnim planovima.

– Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom glasniku. Potpisnik ove odluke će biti predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija – dodao je Bevanda.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u čemu se usvojena odluka razlikuje u odnosu na prethodnu, kazao je da je ovo treći put da pokušavaju na Vijeću ministara donijeti odluku.

– U članku koji kaže da je 61,5 posto za Federaciju BiH sa svojih 10 županija, u prvoj odluci je bilo isto ovako napisano, bez ovih županija. Onda je bio podčlanak da će se sredstva koja pripadaju Federaciji dijeliti 50 posto Federaciji i 50 posto županijama- pojasnio je ministar Bevanda.

Na novinarsko pitanje dokle se došlo u izradi proračuna institucija BiH za 2020. godinu, kazao je da je Ministarstvo financija godinu dana bilo bez proračunskog zahtjeva iz Predsjedništva BiH.

– Pa kada je došao u drugom mjesecu smo radili danonoćno i dali nacrt proračuna Vijeću ministara. On je usvojen većinom glasova, otišao na Predsjedništvo BiH i pred kraj četvrtog mjeseca vraćen da se prilagodi uvjetima pandemije. Rekao sam da je to jedno čisto tehničko pitanje, ničim vezano s politikom – kazao je Bevanda.

Napomenuo je da se sa skoro 100 proračunskih korisnika vrše dodatni pregovori i proračun završava.

On je kazao da ih je na kraju današnje sjednice ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić informirao da će danas podnijeti neopozivu ostavku.

– Ja sam i na samoj sjednici rekao da mi je žao, jer je bio jedan od rijetkih ljudi u Vijeću ministara BiH koji se držao principa – naveo je ministar Bevanda./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

TOMISLAVGRAD

Samkrament Prve svete pričesti podijeljen u Župi sv. Mihovila

Ispred duvanjske Spomen bazilike u gradskoj Župi svetog Mihovila u Tomislavgradu, sinoć je bilo svečano i posebno lijepo. Podijeljen je sakrament Prve svete pričestiSakrament...