Sve vijesti

HNK Mostar

Bevanda: Devastirano 100.000 kuća i zgrada i 230 škola

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je s Ellen Goldstein, direktoricom Svjetske banke za Jugoistočnu Europu, i tom prigodom se zahvalio za suosjećanje i solidarnost u povodu katastrofalnih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu i koje su prouzročile ogromne posljedice, prvenstveno u ljudskim žrtvama, a potom i štete na imovini i infrastrukturi.

Bevanda  je upoznao direktoricu Goldstein s podatcima koje u ovom trenutku ima i naglasio da su oni preliminarni. Rekao je da je više od 950.000 stanovnika pomjereno sa svojih imanja, a devastirano je više od 100 000 kuća i zgrada i više od 230 škola i zdravstvenih ustanova. Istaknuo je da je posebice izražen problem u ogromnom broju klizišta, kao i velikim  štetama u poljoprivrednim gospodarstvima, industrijskim objektima i  prometnoj infrastrukturi.

Predsjedatelj Bevanda je uputio posebnu zahvalnost za žurno  i efikasno združeno reagiranje Svjetske banke, Europske unije i Ujedinjenih naroda u provođenju aktivnosti  procjene potreba za oporavak od poplava. Ekspertni timovi su već u BiH i pripremaju procjenu. Ovo izvješće će biti prezentirano vlastima u BiH  18. lipnja 2014. godine i financirano iz grant sredstava Globalnog fonda za oporavak od katastrofa.

Direktorica Goldstein je u ime cijele grupe Svjetske banke izrazila suosjećanje s narodima Bosne i Hercegovine. Ona je upoznala Bevandu s mogućnošću relociranja sredstava u okviru postojećih projekata Svjetske banke koji se mogu preusmjeriti na prioritetnu rekonstrukciju u pogođenim područjima.

Predsjedatelj Bevanda i direktorica Goldstein su razgovarali i o mogućnosti da BiH uputi zahtjev Svjetskoj banci za pripremu hitnog zajma  za oporavak od poplava koji će  obuhvatiti rekonstrukcije, nabavu robe i usluga i tehničke studije. Za ovaj projekt moguće je očekivati sredstva u iznosu od preko 50 milijuna dolara do kraja lipnja 2014. godine. Rečeno je i da bi predujam za pripremu projekata u iznosu do 10 milijuna dolara mogao biti raspoloživ veoma brzo nakon primljenog zahtjeva.

Predsjedatelj Bevanda se zahvalio Svjetskoj banci na potpori koju ova organizacija pruža Bosni i Hercegovini./HMS/

1 COMMENT

  1. Plagijat, osim što si šupak, ujedno si i neimepsn. Vama zlobnicima je krivo, jer miting nije otkazan. To je ono što ste svi vi očekivali, da će jedan ovakav projekat da propadne. Svaka čast organizatorima koji su istrajali u svojim idejama, koje malograđanština nije mogla da prepozna.

Comments are closed.

Najnovije