BEŠLIĆ ZA HRT: Nema razloga da se u Mostaru održavaju izbori po posebnim pravilima

Prije nekoliko dana Sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da se u Mostaru konačno moraju provesti lokalni izbori, koji se nisu održali posljednjih 11 godina. Izbori bi se trebali održati iduće godine, a tek će se vidjeti hoće li pravila za njihovo održavanje donijeti političari ili će ih odrediti Ustavni sud.

Od 2012. godine kada je istekao mandat Gradskom Vijeću, a Ustavni sud ukinuo nametnute odredbe gradskog Statuta tadašnjeg visokog povjerenika Padyja Ashdowna, političari se ne mogu dogovoriti o izbornim pravilima.

Cijela priča se svodi na dva suprotstavljena stajališta – za Mostar trebaju važiti posebna pravila što zagovara SDA, za Mostar trebaju važiti ista pravila kao i za druge gradove u BiH, što zagovara HDZ BiH. A te dvije stranke od rata dijele vlast u Mostaru.

– Najjednostavnija pravila za sve, to je najjednostavnije rješenje, bez izuzetaka, dok god imate izuzetaka imate mogućnost i za zastoje. Znači, ako u drugim jedinicama lokalne samouprave BiH vlast može funkcionirati, da se održe izbori bez ikakvih problema, zašto ne bi i u gradu Mostaru, rekao je Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.

Prošlotjedna presuda Europskog suda za ljudska prava kojom je državnom parlamentu naloženu da u roku od šest mjeseci donese izborna pravila, a u protivnom da pravila odredi Ustavni sud mogla bi konačno vratiti Mostaru lokalne izbore. O njima će se uz ostalo razgovarati u četvrtak na sastanku najviših vodstava HDZ-a BiH i SDA.

– Razgovori će biti o dvije teme – jedna je suradnja dvije političke opcije, kako bi osnažili jedno povjerenje koje je bilo poljuljano između dva naroda, ali i političke opcije koje podržavaju SDA i HDZ, a s druge strane da razgovaramo o izbornom zakonodavstvu, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Tri su ključne točke izborne reforme, izbor članova Predsjedništva BiH, izbor Doma naroda Federalnog parlamenta i Izbori u gradu Mostaru, uz uvažavanje presuda Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava iz Strasbourga./HRT/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ĆERANIĆ PREDVIĐA

Moguća nova Vlada FBiH bez SDA, Radončić kandidat za premijera?

Stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić ocijenio je da je ministar sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudin Radončić svojom ostavkom učinio SDA odgovornom za stanje s...