BEŠLIĆ “PROČITAO” NOVALIĆA I ZVIZDIĆA: Došli ste destabilizirati Mostar

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kritizirao je danas predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera FBiH Fadila Novalića, kazavši kako su došli u Mostar kako bi destabilizirali grad!

Naime, u Mostaru je danas obilježen Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, a tim je povodom na Sveučilištu u Mostaru održan niz javnih rasprava. Istovremeno, vlastitu manifestaciju su upriličili i Novalić i Zvizdić na Partizanskom groblju u Mostaru i to u suradnji s Centrom za mir Safeta Oručevića. Zvizdić i Novalić su sa sobom poveli i specijalnog izaslanika Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemarka, no o cijelom događaju uopće nisu informirali mostarske gradske vlasti, piše Dnevnik.ba.

„Potaknut idejama zajedništva i suradnje, francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman na današnji dan 1950. godine, predstavio je Prijedlog ujedinjenja proizvodnje ugljena i čelika Francuske i Njemačke Tim događajem, postavljeni su temelji buduće Europske unije koja je u međuvremenu postala zajednica samostalnih država i slobodnih naroda i građana s više od 500 milijuna stanovnika i jednim od najjačih gospodarstava na svijetu. U znak sjećanja na Schumanov prijedlog, 9 svibanj proglašen je Danom Europe“, rekao je Bešlić.

Također, istaknuo je da unatoč mnogobrojnim razlikama i vrlo traumatičnim iskustvima kroz koja su prošli za vrijeme i neposredno nakon Drugoga svjetskoga rata, europski narodi, države i građani uspjeli su nadvladati bolnu i traumatičnu prošlost i izgraditi viziju zajedničke budućnosti.

„Takvu viziju bilo je moguće izgraditi jedino na temeljima miroljubive koegzistencije međusobno jednakopravnih i jednakovrijednih naroda, država i građana. Na žalost, u BiH postoje i djeluju i takvi politički akteri koji i obilježavanje ovoga dana žele iskoristiti kao povod za manipulacije i dobivanje jeftinih političkih bodova. Takvi danas, bez znanja i suradnje s Gradskom upravom i sa mnom kao gradonačelnikom, nekim svojim proslavama na Partizanskom spomen obilježju u Mostaru ne šalju poruku suradnje niti nude viziju zajedničke budućnosti već za račun nekih svojih interesa još jednom pokušavaju predstaviti Mostar kao grad slučaj“, rekao je gradonačelnik Mostara.

Izgleda, dodao je, kako je nekima jedini cilj slikati se u Mostaru uz unaprijed pripremljene zlonamjerne komentare koje će određeni mediji iskoristiti za prizemna dnevnopolitička podmetanja.

„Jesu li narodi i građani koji žive u BiH spremni i sposobni graditi viziju zajedničke budućnosti u kojoj ćemo svi biti međusobno jednakopravni i jednakovrijedni, i kao narodi i kao građani? Potaknimo i ohrabrimo jedni druge da je zajednička budućnost moguća i poželjna. Neka nam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe budu dodatni poticaj i trajna inspiracija za gradnju takve budućnosti u kojoj će BiH biti zajednica jednakopravnih i jednakovrijednih naroda i građana, ukratko, Europska Unija u malom“, izjavio je gradonačelnik Bešlić.

Iako je Bešlić svoj govor održao sat vremena uoči svečanosti na Partizanskom groblju, točno je uspio predvidjeti što će se tamo događati.

Foto: Dnevnik.ba

Naime, Zvizdić i Novalić su pred stotinjak okupljenih održali govore u kojima su obrazlagali kako je antifašistička borba iz 2. svjetskog rata na tragu borbe bošnjačkoga naroda iz posljednjega rata.

Iako nisu to kazivali eksplicitno, iz njihovih govora se jasno moglo naslutiti kako aludiraju da su Srbi i Hrvati u posljednjem ratu slijedili fašističke ideje, a Bošnjaci antifašističke.

“Danas, kada ujedinjena Europa slavi svoj dan i kada se, diljem planete, sa velikim pijetetom obilježava Dan pobjede nad fašizmom i odaje počast žrtvama Drugog svjetskog rata, mi u Bosni i Hercegovini svjedočimo da fašističke i hegemonističke ideologije još uvijek nisu poražene”, rekao je Zvizdić.

Događaji iz nedavne prošlosti, dodao je, ali i naša svakodnevnica, potvrđuju, nažalost, da elementi diskriminacije koja graniči sa obrisima fašizma postoje u bh. društvu, manje ili više prikriveni i zbog toga prihvaćanje europskih i civilizacijskih vrijednosti i jačanje ideje antifašizma mora biti imperativ svima nama.

“Naša iskustva su teška i bolna, temeljimo ih nažalost na iskustvu iz neposredne prošlosti, jer ideologija za koju smo mislili da je 9. svibnja 1945. zauvijek slomljena, na ovim je prostorima ponovo oživjela početkom ’90-tih godina, što je rezultiralo nekim od najgorih zločina u povijesti BiH i Europe. I ako smo tada naivno vjerovali da je fašistička ideja kapitulirala 1945. godine i da se logori, masovni zločini i genocid više ne mogu ponoviti, danas znamo da fašizam ima tisuću lica,da se povijest ponavlja ako ne naučimo potrebne lekcije i da zbog toga antifašizam mora biti jedna od ključnih odrednica našeg djelovanja”, rekao je Zvizdić.

Inače, sam događaj na Partizanskom groblju je prošao bez i najmanjeg incidenta, a sam spomenik je napokon uređen. Na Partizanskom groblju nije bio prisutan nitko od hrvatskih političkih dužnosnika./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Sedam klastera u Sarajevu, Skenderija postaje izolatorij

Rusmir Mesihović, ministar zdravstva u Vladi ŽS, rekao je za "Dnevni avaz" da je u toj županiji trenutno aktivno sedam klastera.-Pratimo cijelu situaciju s...