BERTON IZNENADNO NAPUŠTA BiH: Šefu misije OESS-a i nakon 4 godine sve zbunjujuće

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini priredila je večeras u Sarajevu oproštajni prijem dosadašnjeg šefa te misije, veleposlanika Brucea Bertona.

Obraćajući se dužnosnicima , Berton je izjavio da je protekli četverogodišnji boravak u Bosni i Hercegovini bio najljepše iskustvo u njegovom profesionalnom životu iako je službovao u “veoma složenoj zemlji“ u kojoj mu i nakon tog razdoblja, razvoj događaja djeluje zbunjujuće.

Berton je ustvrdio da OESS čini sve što je u njegovoj moći da BiH kroči ka napretku, kao i da se stanje popravlja kad je riječ o konsenzusu u međunarodnoj zajednici.

Zahvalio je uzvanicima, Misiji OESS-a čije osoblje fantastično obavlja zadaću, po njegovom mišljenju, kao i partnerima Misije.

Bertonov zamjenik Alexander Chuplygin rekao je da su predstavnici Misije s iznenađenjem primili vijest o Bertonovom odlasku, kao i napuštanju State Departmenta, s čim se Chuplygin osobno ne slaže, kako je izjavio.

Za Bertona on smatra da je bio jedinstven lider u Misiji OSCE-a i da je u teškim okolnostima uspio postignuti sporazum i dogovor s nizom OESS-ovih partnera.

Večerašnjem prijemu prisustvovali su brojni uzvanici, predstavnici institucija u Bosni i Hercegovini, međunarodne zajednice, diplomatskog zbora, medijskih udruga i druge javne osobe.

Veleposlanik Bruce Berton nedavno je izjavio da iz Bosne i Hercegovine odlazi pomiješanih osjećanja jer je to zemlja koju je u međuvremenu zavolio, kao i njene ljude.

Ovaj američki diplomat je istovremeno najavio da odlazi u novu fazu života, u mirovinu iz State Departmenta./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

FIORENTINA-MILAN 1:1

Sjajni Rebić zabio četvrtu utakmicu u nizu

U dvoboju 25. kolu Serie A Milan je kao gost odigrao 1-1 protiv Fiorentine s 1-0, a novi gol za milansku momčad je zabio...