Sve vijesti

MINISTAR ZDRAVSTVA RH

BEROŠ: Postoje određene indicije što bi moglo biti uzrok trovanja

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je večeras kako postoje određene indicije što bi mogao biti uzrok trovanja građana, dodavši kako je moguće da prilikom procesa čišćenja boca dolazi ‘do nekakvih nedovoljno definiranih elemenata koje posljedično mogu izazvati takva zbivanja’.

“Dosta je toga neobično, međutim, postoje određene indicije što bi moglo biti uzrok, ali prepustit ćemo to Državnom inspektoratu… S obzirom na vrstu oštećenja, rasprostranjenost i činjenicu da je ipak isti vlasnik moguće da dolazi prilikom procesa čišćenja boca do nekakvih nedovoljno definiranih elemenata koje posljedično mogu izazvati ovakva zbivanja”, rekao je Beroš u Dnevniku HRT-a.

Dodao je međutim, da o tome ne bi htio razgovarati jer to nije njegovo kao ministra zdravstva.

Na pitanje o nalazu 16 izuzetih bočica u Rijeci koji pokazuju da u njima nije bilo ničega spornoga, uzvratio je kako nam to govori da ‘i dalje ne znamo što je uzrok tih štetnih i neželjenih događaja’.

“Ono što je nezgodno je da broj onih koji prijavljuju te simptome raste. Do sada smo imali ukupno 14 pregledanih pacijenata u bolnicama u cijeloj Hrvatskoj, od toga u KBC-u Rijeci taj jedini prvi bolesnik je hospitaliziran i ima najteže ozljede, zatim u KBC-u njih sedam, u Varaždinu jedan, na Merkuru dvoje, u Karlovcu jedan bolesnik te u KBC-u čak tri bolesnika. Od njih 14, četvero imaju dokazane lezije probavne sluznice, ostali nemaju i većina tih bolesnika je otpuštena na kućno liječenje”, rekao je Beroš.

Jedino što je dobro u ovoj situaciji je, ističe, da klinička slika takvog akutnog oštećenja sluznice probavnog trakta nije teška.

“Što je uzrok, još uvijek ne znamo, stoga institucije rade i zadatak nam je što prije detektirati…”, rekao je ministar.

Na pitanje o tome zašto se o događanjima u Rijeci još od subote zakasnilo upozoriti građane uzvratio je kako se nije zakasnilo. “Ne bih rekao da se zakasnilo upozoriti građane. U subotu je to bio jedan jedini slučaj gdje uopće i sada ne znamo što se dogodilo. Upozoriti građane o čemu?”, pitao je.

“Alert i našu granicu za postupanje je potaknuo drugi događaj. Dva sata nakon saznanja o drugom događaju u KBC-u Rebro, koji je već ukazao na povezanost određenih izbivanja, smo postupali. Ja sam bio u KBC-u i dao izjave javnosti. Mi moramo postupati na osnovu provjerenih i argumentiranih teza”, rekao je Beroš.

Nakon jednog pojedinačnog slučaja, uvjerava resorni ministar, nije bilo razloga za intervenirati i obavijestiti javnost. “Bilo je razloga za postupanje, policija je obaviještena, državni inspektorat je obaviješten, DORH je obaviješten i postupanje je završeno. Da se tada detektiralo da je uzrok tog događaja neko piće, sigurno bi obavijestili javnost”, istaknuo je.

Upitan zašto šuti inspekcija rekao je kako ne može biti odvjetnik bilo koje državne institucije no da je komuniciranje prema njima “vrlo promptno i adekvatno”.

Da li je njihov stav da prema javnosti neće izlaziti s tezama dok nisu dokazane, stvarno ne mogu reći. Međutim, unutar sustava, mi, policija, državni inspektorat i zdravstvo funkcioniraju besprijekorno. Ja se na bazi nekoliko sati čujem s ministrom, s glavnim državnim inspektorom, s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. I tu je komunikacija potpuno u redu”, ustvrdio je.

Državni inspektorat je, kaže Beroš, vrlo adekvatno postupio, povukao je iz prodaje određene proizvode što je najbolji način da se smiri strah građanstva i da se onemoguće daljnji događaji./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

RASVJETLJEN MONSTRUOZAN ZLOČIN

Otmicu djevojčice Vanje dogovorio njezin otac, a za ubojstvo osumnjičen makedonski političar Ljupčo Palevski

Cijela regija tragala je proteklih nekoliko dana za 14-godišnjom Vanjom Gjorčevskom iz Skoplja. Jučer je policija Sjeverne Makedonije izvijestila je da je u blizini...