Hrvatski Medijski Servis

BERIĆ: Komšić je svojom kandidaturom dolio ulje na vatru nacionalizma

– Ova država će kad tad biti građanska, jedan čovjek jedan glas, to je naš princip. To je naša vizija od koje nikada nećemo odustati. Nikada nećemo odustati od 1.ožujka. (dan nezavinosti op.ML).To neka znaju svi neprijatelji ove države. Naša je cijela Bosna i Hercegovina- kazao je predsjednik Demokratske fronte i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić, ne pojasnivši na koga konkretno misli kada je kazao „naša“.

Komšić je u dva mandata izabiran glasovima Bošnjačka za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i u tom mandatu ništa nije ostalo za pamćenje niti ispunjenih od obećanja o  pravnoj državi europskoj BiH.

Kada je najavio svoju kandidaturu protiv nje se izjasnio novinar Gojko Berić ističući kako je svakom politički pismenom čovjeku bilo jasno da Bošnjaci nisu glasovali za Komšića zato što će on dohakati Republici Srpskoj ili napraviti neko slično političko čudo, već su za njega glasali iz “osvete” Čoviću i njegovom HDZ-u

Neočekivana odluka Željka Komšića da se ponovo kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nije više vijest dana, ali je dodatno uznemirila duhove u hrvatskim strankama i time napravila očekivanu političku štetu. Nije Komšić politički toliko nepismen, još manje neiskusan, da ne bi znao da će se upravo to i desiti. Kandidirajući se za još jedan mandat u državnom vrhu, on je, najkraće rečeno, dolio ulje na vatru hrvatskog nacionalizma, protiv kojeg se osobno mnogo puta deklarirao. Čist, efektan autogol!-napisao je Berić.

Potpuno je nejasno zašto je to učinio. Komšić za sobom ima dva mandata u državnom Predsjedništvu, koji su, uzgred rečeno, predstavljali blijed period njegove političke karijere. Sve što je u tih osam godina uradio bilo je da ništa naročito nije uradio ni za Bosnu i Hercegovinu, niti za njene građane hrvatske nacionalnosti, kao što ništa nije uradio ni na njihovu štetu. To je mantra po kojoj, manje-više, naš državni vrh funkcionira-drži Berić.

Izgledi Komšića da po treći puta sjedne u fotelju hrvatskog člana Predsjedništva bIH smanjeni su što SDP-a BiH čiji je on bio kandidat, sada ima kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte