Belgijski sud za prosinac odgodio odluku o izručenju Puigdemonta Španjolskoj

Belgijski sudac odgodio je u utorak odluku o izručenju bivšeg katalonskog predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta iz Belgije u Španjolsku za 16. prosinca, kada će biti održano novo ročište.

Puigdemont, optužen u Španjolskoj za organiziranje zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017., došao je u utorak ujutro na sud u Bruxellesu u pratnji svojih odvjetnika.

Belgijsko državno odvjetništvo prihvatilo je izručenje 50-godišnjeg Puigdemonta španjolskom pravosuđu, no sudac je odgodio odluku. Puigdemontovi odvjetnici zatražili su odgodu odluke tvrdeći da je bilo premalo vremena za proučiti dokumente.

„Sudac je prihvatio naš zahtjev za odgodom odluke. Bit ćemo ovdje 16. prosinca. Vratit ćemo se u ruke nezavisnog i profesionalnog pravosuđa“, izjavio je Puigdemont novinarima ispred zgrade suda.

Njegov odvjetnik Gonzalo Boye rekao je kako će odbiti izručenje ustvrdivši da mu se u Španjolskoj ne bi pošteno sudilo te se pozvao i na Puigdemontov potencijalni imunitet kao zastupnika Europskog parlamenta.

Španjolska vlada u utorak je poručila kako očekuje njegovo izručenje te da će, ne bude li izručen, shvatiti to kao nepoštivanje potpune demokracije. Također je naznačila da bi neizručivanje moglo narušiti odnose Španjolske i Belgije.

Puigdemontov odvjetnik kazao je na to da takva izjava ide na ruku obrani bivšeg katalonskog predsjednika vlade te da se provodi politički proces protiv Puigdemonta.

Puigdemont je prije dvije godine poslije referenduma proglasio republiku Kataloniju da bi nakon neuspjeha cijelog procesa otišao u Belgiju. Iz mjesta Waterloo, udaljenog 20 km od Bruxellesa, vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost Katalonije. U svibnju je na listi stranaka za nezavisnost izabran za zastupnika u Europskom parlamentu.

Prije dva tjedna je sudac Vrhovnog suda u Madridu, Pablo Llarena, raspisao novi europski uhidbeni nalog poslavši ga u Belgiju. To je učinio odmah nakon što je Vrhovni sud izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za Puigdemontove bivše suradnike u vladi osuđene za organiziranje referenduma o nezavisnosti, kojeg je bio zabranio Ustavni sud. Među osuđenima je bivši potpredsjednik vlade Oriol Junqueras.

Španjolski Vrhovni sud s te dvije točke optužnice traži izručenje Puigdemonta. Nakon osuđujuće presude njegovim suradnicima uvjeren je da će ga ovaj put izručiti. Belgijsko pravosuđe ga je ranije bilo odbilo izručiti zbog tehničke greške u zahtjevu, a Llarena je zatim povukao nalog./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

AUSTRALIJA

Rudarski div eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina

Britansko-australski rudarski div Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz posljednjega ledenog...