BEĆIROVIĆ: Zatvaranje OHR-a moguće tek nakon pozitivne ocjene PIC-a

– Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je da izjave pojedinih političara o tome da „otvaranje pregovaračkog procesa u osnovi znači izmještanje institucije Visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine“ nemaju nikakvo utemeljenje u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Riječ je o neodgovornim i antidejtonskim porukama s nesagledivo opasnim posljedicama za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji – naveo je Bećirović.

Ističe da Dejtonski mirovni sporazum nije švedski stol s kojeg neki političari mogu uzimati što žele i odbacivati ono što ne žele. To je međunarodni sporazum koji se mora integralno poštivati.

– Političare koji govore o zatvaranju OHR-a pozivam da svojim političkim saveznicima počnu govoriti da je vrijeme za zatvaranje i odustajanje od antidejtonske, antiustavne i separatističke politike – navodi Bećirović.

Dodaje da eurointegracijski put Bosne i Hercegovine, između ostalog, treba rezultirati političkom, ekonomskom i institucionalnom stabilizacijom bosanskohercegovačkog društva i države i razvojem civilnog društva.

– Otvaranjem pregovora s Europskom unijom osnažuje se proces demokratizacije države Bosne i Hercegovine. Dakle, pregovarački procesi trebaju rezultiraju stabilizacijom i osnaživanjem države Bosne i Hercegovine na nacionalnom i međunarodnoj razini – smatra Bećirović.

Po njegovim riječima, da bi se zatvorio Ured visokog predstavnika u BiH nije dovoljno „započeti pregovore“ nego je potrebno ispuniti ranije utvrđene zahtjeve, odnosno potrebno je implementirati tzv. Program 5+2.

– Započinjanjem pregovaračkog procesa s EU, Bosna i Hercegovina nije automatski ispunila sve ranije prihvaćene zahtjeve sadržane u Programu 5+2, neophodne za zatvaranje Ureda visokog predstavnika. Stoga svako postupanje suprotno ranije prihvaćenom Programu 5+2 predstavlja odstupanje od principa pravne sigurnosti, čime se destabiliziraju bosanskohercegovačko društvo i država – napominje Bećirović.

Kaže kako je pokušaji osporavanja i urušavanja institucije Visokog predstavnika, kao i Ustavnog suda BiH, dio detaljno osmišljenog plana čiji je krajnji cilj uklanjanje svih institucija zaduženih za očuvanje mira, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

– Tek kada se ispune ranije definirani uvjeti neophodni za izmještanje, odnosno zatvaranje OHR-a, te kada Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozitivno procijeni situaciju u Bosni i Hercegovini, utemeljenu na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka BiH, možemo govoriti o zatvaranju ureda OHR-a u BiH – poručio je Bećirović, priopćeno je iz njegovog Kabineta.

2 COMMENTS

  1. BIH JE EXPERIMENT I OKUPIRANA ZEMLJA OD OSMANLIJA 1463 GODINE,POSLIJE OBEZGLAVLJIVANJA KRALJA BOSNE STJEPANA TOMASEVICA. ZADNJEG KRALJA BOSNE.TURCI SU MU OBECALI ZIVOT U ZAMJENU ZA PREDAJU NO GLAVU SU MU ODSJEKLI.NACIN DA SE ZATRE SVE STO JE DO TADA BILO U BOSNI.IPAK POVIJEST PAMTI ISTINU A NE LAZ.A TO JE DA JE BOSNA BILA KRSCANSKA I TAKO CE I OSTATI ZA SVE VIJEKE VJEKOVA.DOK I 1 KRSCAN ZIVI U NJOJ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img